Od strateških bombardera do borbenih robota: Novo rusko oružje za 2021. /video, foto/

© Foto : Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaStrateški bombarder nosač-raketa Tu-160
Strateški bombarder nosač-raketa Tu-160 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Modernizacija ruske vojske je u zamahu, sa brojnim novim oružjem koje ulazi u upotrebu i masovnu proizvodnju, od strateških bombardera do borbenih robota.

Ruska vojska dobiće u 2021. godini brojne nove sisteme, a ovo su neki od njih, piše RT.

Interkontinentalna raketa RS-28 „Sarmat”

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti
Od strateških bombardera do borbenih robota: Novo rusko oružje za 2021. /video, foto/ - Sputnik Srbija
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti

Interkontinentalna raketa „Sarmat”, ili RS-28, ima domet od 18.000 kilometara, što znači da može da pogodi cilj bilo gde na planeti, opremljena je MIRV bojevim glavama. Eksperti tvrde da od „Sarmata“ nema zaštite i da ga „nikakva protivraketna odbrana“ ne može primetiti. Pored toga, ona može biti opremljena hiperzvučnim raketama „Avangard“.  

Njegove rakete koriste navođenu hipersoničnu tehnologiju, što znači da će sve bojeve glave stići do cilja, a može da nosi 10-15 nuklearnih bojevih po 750 kilotona.

„Cirkon“ hipersonična raketa

Raketa „Cirkon“ je prvenstveno protivbrodska raketa, ali može da uništava i kopnene ciljeve. Kreće se hipersoničnom brzinom od osam do devet maha, odnosno do 11.000 kilometara na čas i domet joj je do hiljadu kilometara. Zbog svojih karakteristika, budući da je brža od bilo koje druge protivbrodske rakete na svetu, nedostižna je za sredstva protivvazdušne odbrane.

Strateški bombarder TU-160M/M2

© AP Photo / Misha JaparidzeStrateški bombarder dobiće novu avioniku, motore i naoružanje
Od strateških bombardera do borbenih robota: Novo rusko oružje za 2021. /video, foto/ - Sputnik Srbija
Strateški bombarder dobiće novu avioniku, motore i naoružanje

Ovaj avion je višenamenski nadzvučni nosač strateških raketa. Obnovljeni strateški bombarder biće opremljen kompletno novom avionikom i unapređenim motorima, kao i novim tipovima dalekometnog oružja.

Tu-160M/M2 biće osnova ruskih strateških vazduhoplovnih snaga u budućnosti. Prvi let trebalo bi da zabeleži 2021, dok se serijska proizvodnja očekuje 2023.

S-500 „Prometej“

S-500 „Prometej“ je nova generacija protivvazdušnog sistema koji je dizajniran da istovremeno prati više meta. U 2021. treba da uđe u serijsku proizvodnju.

Radi se o petoj generaciji sistema zemlja-vazduh dugog dometa, koji je sposoban da gađa balističke rakete čak i van atmosfere. Ima domet od 600 kilometara i može da u isto vreme neutrališe do 10 ciljeva koji lete brzinom manjom od sedam kilometara u sekundi. Sposoban je da obara i hipersonične krstareće rakete.

SU-57 lovac pete generacije

Su-57. lovac pete generacije, dizajniran je da uništava bilo koju vrstu ciljeva u vazduhu, na moru ili na zemlji. Može da krstari nadzvučnom brzinom i nevidljiv je za radare.

Tenk T-14 „Armata“

Novi tenk T-14 „Armata“ u službu ulazi krajem ove i početkom sledeće godine. Radi se o prvom tenku koji je dizajniran na osnovu doktrine o borbenim dejstvima umreženim informacionim tehnologijama. Glavni zadatak mu je izviđanje, ciljanje i upravljanje vatrom artiljerijskih i PVO sistema i tenkovskih jedinica.

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaKolona tenkova T-14 "Armata" pred probu za Paradu pobede u Moskvi
Od strateških bombardera do borbenih robota: Novo rusko oružje za 2021. /video, foto/ - Sputnik Srbija
Kolona tenkova T-14 "Armata" pred probu za Paradu pobede u Moskvi

„Armata“ ima redukovan radarski, infracrveni i magnetski profil, pa se smatra i „nevidljivim tenkom“.

Opremljena je reaktivnim oklopom četvrte generacije koji garantuje zaštitu od 95 odsto protiv prenosivih protivoklopnih sistema.

Njegov višeslojni i keramički prednji oklop štiti kao klasični metalni oklop debljine jedan metar, pa ga nijedna postojeća granata ili protivtenkovska raketa ne može probiti.

Samohodna haubica 2S35 „Koalicija-SV“

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSamohodna artiljerijska haubica "Msta S" i samohodne artiljerijske haubice "Koalicija SV" na vojnoj paradi u Moskvi
Od strateških bombardera do borbenih robota: Novo rusko oružje za 2021. /video, foto/ - Sputnik Srbija
Samohodna artiljerijska haubica "Msta S" i samohodne artiljerijske haubice "Koalicija SV" na vojnoj paradi u Moskvi

Prve samohodne haubice ovog tipa stigle su u rusku artiljeriju u maju ove godine, a u 2021. njihov broj bi trebalo značajno da poraste.

Radi se o novoj generaciji samohodnog artiljerijskog oruđa, kalibra 152 milimetra, koje može da ispaljuje više od 10 granata u minuti, više nego bilo koji drugi artiljerijski sistem. Ima automatizovan sistem za navođenje, nišanjenje i praćenje meta.

Tos-2 „Tosočka“ višecevni bacač

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaVišecevni raketni lanser TOS-2 "Tosočka" na Paradi pobede u Moskvi
Od strateških bombardera do borbenih robota: Novo rusko oružje za 2021. /video, foto/ - Sputnik Srbija
Višecevni raketni lanser TOS-2 "Tosočka" na Paradi pobede u Moskvi

Termobarični višecevni raketni bacač Tos-2 je postavljen na šasiju sa točkovima, čime je njegov raspon kretanja značajno povećan. Ima i sistem punjenja koje ga značajno olakšava, kao i automatizovan sistem nišanjenja, gađanja i navigacije, tako da može da dejstvuje i sa pozicija koje nisu prethodno pripremljene.

Američki mediji ga po efikasnosti porede sa čuvenom „Kaćušom“, a ima i oklop koji štiti posadu od pešadijskog oružja.

Borbeni robot Uran-9

Uran-9 je borbeni robot težak 12 tona, namenjen izviđanju, vatrenoj podršci i antitenkovskom dejstvu. Ima automatski top kalibra 30 milimetara i mitraljez od 7,62 milimetra. Nosi i kompleks „Ataka“ sa protivtenkovskim raketama, protivavionske rakete „Igla“, te reaktivne bacače plamena „Šmelj M“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala