Nuklearna podmornica iz serije „Zveri“ dobiće novo naoružanje i postaće tiša /video/

© Pres-služba Ministarstva odbrane RF / Uđi u bazu fotografijaPodmornica Rusije
Podmornica Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Višenamenska nuklearna podmornica „Leopard“ projekta 971, čija je modernizacija u toku, dobiće novo naoružanje i postaće tiša, saopštio je glavni komandant Ratne mornarice Rusije Nikolaj Jevmenov.

U Severodvinsku je završena prva faza remonta i modernizacije nuklearne podmornice „Leopard“ projekta 971. Podmornica je uz zvuke orkestra spuštena u pristanište pored centra za popravku brodova „Zvezdočka“ gde će se nastaviti njena modernizacija. Po tradiciji, podmornicu je osveštao sveštenik, a nakon toga je o trup broda razbijena flaša šampanjca.

„U okviru modernizacije predviđeno je širenje raketnog i torpednog naoružanja, smanjivanje akustičkog 'potpisa' broda, poboljšanje uslova za boravak posade, poboljšanje karakteristika  operativne pouzdanosti podmornice“, objasnio je komandant.

Tokom prve faze modernizacije zamenjeno je elektronsko naoružanje, sistem za upravljanje, komunikacioni sistem, sistem za navigaciju i hidroakustiku.

Velike nuklearne podmornice projekta 971 predviđene su za borbu protiv podmornica, brodskih grupacija i uništavanje kopnenih objekata protivnika. U Severodvinsku je 80-ih i 90-ih godina prošlog veka napravljena takozvana „Serija zveri“ – podmornice „Snežni leopard“, „Panter“, „Gepard“, „Leopard“, „Tigar“, „Vuk“ i „Vepar“. Podmornice tog projekta građene su i u Komsomoljsku na Amuru.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala