Minolovac sa jedinstvenim trupom: Brod nove generacije popunio redove Tihookeanske flote /video/

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaNovi minolovac ruske flote "Jakov Baljajev"
Novi minolovac ruske flote Jakov Baljajev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brod nove generacije, minolovac „Jakov Beljajev“, ušao je u sastav Tihookeanske flote. U luci u centru Vladivostoka je održana svečana ceremonija tokom koje je na brodu razvijena Andrejevska zastava, prenosi televizija „Zvezda“.

„Jakov Beljajev“ je prvi brod te klase koji će od sad služiti u sastavu Tihookeanske flote. Minolovac je predviđen za traženje i uništavanje svih vrsta savremenih morskih mina na bezbednoj udaljenosti. Brod je jedinstven po tome što poseduje najveći na svetu trup napravljen od monolitnog fiberglasa, koji je lakši i čvršći od metala. 

Brod je opremljen najsavremenijom tehnologijom – poseduje automatizovani sistem za upravljanje protivminskim akcijama i artiljerijski sistem AK-630. Dobio je ime po heroju Sovjetskog Saveza, učesniku u Sovjetsko-japanskom ratu Jakovu Beljajevu.

Zapremina broda je 890 tona, dužina 62 metra, širina 10 metara, brzina pri punom deplasmanu 16,5 čvorova, a posadu čine 44 osobe.

Brodovi projekta 12 700, kojima pripada i „Jakov Baljajev“, poseduju jedinstveni, najveći na svetu trup napravljen od monolitnog fiberglasa. Ne podleže koroziji, a uz poštovanje pravila za korišćenje može praktično večno da služi.

„Jakov Baljajev“ je četvrti brod ove serije. Pre njega su izgrađeni glavni „Aleksandar Obuhov“, prvi serijski „Ivan Antonov“ i „Vladimir Jemeljanov“. U Srednje-Nevskom brodogradilištu prave se još četiri broda Projekta 12700: „Georgij Kurbatov“, „Petar Iljičov“, „Anatolij Šlemov“ i „Lav Černavin“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala