Incko: Doći će do preokreta i većeg angažovanja Nemačke u BiH

© Youtube/Al Jazeera BalkansValentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko potvrdio je večeras kako se može očekivati jače angažovanje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u toj zemlju, najavivši kako će posebnu ulogu u tome imati Nemačka.

"Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Nemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana", kazao je Incko u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mestu visokog predstavnika početkom naredne godine naslediti konzervativni nemački političar Kristijan Šmit, a on bi trebalo da predvodi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama sprečavaju svaki napredak u BiH, prenosi Tanjug pisanje Hine.

Incko nije direktno potvrdio da će ga naslediti Šmit, ali je kazao kako je definitivno potrebna "robusna politika" međunarodne zajednice u BiH.

Optimista je da će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsednika SAD uskoro preuzima Džo Bajden, a on i nemačka kancelarka Angela Merkel dele slično viđenje stanja u BiH.

"Sada imamo novu konstelaciju: Bajden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tokom rata, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija", kazao je Incko.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala