Efikasnost vakcine „Sputnjik Ve“ kod starijih osoba više od 90 odsto

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik V"
Ruska vakcina Sputnjik V - Sputnik Srbija
Pratite nas
Efikasnost ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ kod osoba starijih od 60 godina veća je od 90 odsto, saopšteno je na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.
„'Sputnjik Ve' takođe potpuno štiti od teških slučajeva bolesti kod te i drugih starosnih grupa“, navodi se u saopštenju.

​Ministarstvo zdravlja Rusije je zadovoljno rezultatima kliničkih ispitivanja vakcine, te je odobrilo primenu „Sputnjika Ve“ za vakcinisanje starijih od 60 godina. Sada je vakcina odobrena za sve starosne grupe iznad 18 godina.

Vakcina „Sputnjik Ve“ je letos uspešno ispitana na dobrovoljcima uzrasta od 18 do 60 godina, kod kojih se formirao imuni odgovor i antitela na kovid 19. Postregistraciona ispitivanja su započela u septembru, a osim u Rusiji, održavaju se i u UAE, Venecueli i Belorusiji.

U ispitivanjima učestvuju desetine hiljada ljudi, uključujući starije i rizične grupe. Format ispitivanja je promenjen, tako da se dobrovoljcima više ne daje placebo, nego samo prava vakcina.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala