Stajaće tu vekovima: Spomenik Stefanu Nemanji predat Gradu Beogradu /video, foto/

© Foto : Ustupila Sputnjiku Skupština gradaSpomenik Stefanu Nemanji kreće put Beograda
Spomenik Stefanu Nemanji kreće put Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu i zvanično je danas, na svečanosti priređenoj u Skupštini grada, predat Gradu Beogradu.

Obraćajući se prisutnima, zamenik gradonačenika Beograda Goran Vesić se zahvalio svima koji su dali doprinos da spomenik bude ono što jeste danas.

On je naveo da spomenik predstavlja konačnu pobedu politike u Srbiji i da naša zemlja treba da bude ponosna na svoju istoriju.

„Spomenik je od danas u vlasništvu Grada Beograda i stajaće vekovima. Biće mesto gde će dolaziti naši gosti da se upoznaju sa tim ko smo i odakle smo“, rekao je Vesić.

© Sputnik / Stefan ĐurićNikola Selaković, Aleksandar Bocan Harčenko i Goran Vesić
Stajaće tu vekovima: Spomenik Stefanu Nemanji predat Gradu Beogradu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Nikola Selaković, Aleksandar Bocan Harčenko i Goran Vesić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da želi da što pre Srbi sa svih strana sveta dođu i stanu pred velikog župana srpskog i povedu sa sobom svoju decu i dopuste da im taj spomen-kompleks priča jednu priču, koja se ranije kroz pesme prenosila i sa kolena na koleno.

Kako je istakao, uz Hram Svetog Save, ovo je izuzetno važan događaj u kulturnoj istoriji Beograda, Srbije i sprskog naroda.

„Bilo je potrebno mnogo toga da se dogodi da bi smo ovaj dan dočekali. To je dokaz da nije bitno koliko su veliki neprijatelji koji stoje pred nama, koliko je važna velika ideja za koju se borimo. Tu veliku ideju u srpskom rodu utemeljio je veliki župan Stefan Nemanja koju su na duhovnoj i svetovnoj strani nadograđivali njegovi sinovi, njihovi sinovi, njihovih sinova sinovi, a danas mi kao njihovi čukun unuci imamo priliku da pokažemo gde mi stojimo i kakav odnos prema toj ideji imamo“, rekao je Selaković.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je spomenik duhovni i kulturni projekat i predstavlja krunu svega što su Rusi i Srbi u toku ove godine uspeli da naprave.

„Zadovoljstvo je da Rusi daju svoj doprinos u stvaranju veličanstvenih objekata u Srbiji“, rekao je ambasador, podsećajući na nedavno završene radove u Hramu svetog Save.

On kaže da je ubeđen da je skulptor uspeo da u spomenik ugradi osnovni sadržaj onoga što je Stefan Nemanja napravio za srpski narod.

© Tanjug / RADE PRELICSvečanost u Skupštini grada
Stajaće tu vekovima: Spomenik Stefanu Nemanji predat Gradu Beogradu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Svečanost u Skupštini grada

Predstavnik tima vajara Aleksandra Rukavišnjikova Oleg Laskarev pozdravio je prisutne u ime svih vajara, čestitavši, kako je rekao, veliki dan za Srbiju.

On je rekao da je izrada spomenika za Aleksandra Rukavišnjikova bila velika čast, podsećajući da je on poznat vajar u Rusiji, ali i u svetu.

„Od posebnog značaja za njega je to što će spomenik stajati u bratskoj Srbiji i njenom glavnom gradu Beogradu“, rekao je Laskarev.

On je na svečanosti u Skupštini grada pročitao pismo ruskog vajara u kojem je Rukavišnjikov izrazio žaljenje zbog nemogućnosti da prisustvuje skupu „na ovaj istorijski dan“.

© Tanjug / RADE PRELICSpomenik će svečano biti otkriven 27. januara
Stajaće tu vekovima: Spomenik Stefanu Nemanji predat Gradu Beogradu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Spomenik će svečano biti otkriven 27. januara

„Dok sam se spremao za rad i stvarao spomenik mnogo sam saznao o životu i dostignućima Stefana Nemanje. Bio je dug i naporan posao, ali koji je uspešno završen zajedničkim naporima. Zahvaljujem svima koji su učestvali", rekao je Rukavišnjikov u pismu.

On je izrazio nadu da će spomenik biti simbol ujedinjenja Srba.

„Od srca želim mir i prosperitet vašoj predivnoj zemlji Srbiji“, zaključio je ruski vajar u pismu.

Spomenik osnivaču srpske države visok je 23 metra i najviši je u Beogradu. Napravljen je u bronzi i u delovima je dopremljen iz Rusije.

Otkrivanje spomenika je planirano za 27. januar 2021. godine

Na čelo organizacionog odbora za otkrivanje postavljena je ministarka kulture Maja Gojković. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala