Zaharova o britanskim optužbama na račun Rusije: Opravdavanje agresivne politike NATO-a

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je iznenađena izjavama ministra odbrane Velike Britanije Bena Volesa o tome da se Rusija navodno „drsko ponaša“ u blizini morskih i vazdušnih granica Britanije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, ističući da je njihov krajnji cilj jasan, a to je opravdavanje agresivnog ponašanja NATO.

„London nastavlja da koristi nedokazane optužbe za vršenje pritiska na Rusiju i održavanja antiruskog raspoloženja u britanskom društvu. Pritom, njihov krajnji cilj je očigledan – opravdavanje agresivne politike NATO-a u celini i delimično Velike Britanije“, istakla je Zaharova.

Zaharova je ukazala na to da NATO nije ispunio obećanje da se neće širiti na Istok.

„Vojna infrastruktura NATO približava se ruskoj granici, raspoređuju se multinacionalni kontigenti u Baltičkom regionu, formiraju se napredni centri teškog naoružanja u Evropi, povećava se intenzitet vojnih vežbi, modernizuje se vojna infrastruktura, povećavaju se vojni budžeti država-članica Alijanse...Prinuđeni smo da reagujemo kako bismo kompenzovali nove pretnje po bezbednost zemlje. To je zakonsko pravo svake suverene države“, istakla je portparolka.

Prema njenim rečima, intervju britanskog ministra potvrđuje stav Londona „da ne želi da suštinski razgovara o nagomilanim problemima i nesuglasicama kroz profesionalni dijalog“.

Ona je podsetila da je Rusija u potpunosti ispunila svoje obaveze vezane za uništavanje zaliha hemijskog oružja, što je završeno pre tri godine pod nadzorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Ministar odbrane Velike Britanije je ranije u intervjuu za list „Telegraf“ rekao da postupci Rusije „izazivaju zabrinutost“, što je povezano sa povećanjem aktivnosti Rusije u britanskim vodama i u vazdušnom prostoru. Prema njegovim rečima, Velika Britanija želi da uspostavi odnose sa „ruskim narodom“, ali je istovremeno upozorio da to neće biti lako, jer je Rusija navodno „upotrebila nervni agens na ulicama Engleske“. Volas takođe smatra da zbog incidenata u Solzberiju Londonu neće biti lako da poboljša odnose sa Moskvom.

Slučaj Skripalj

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta 2018. u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala