U Rusiji vakcinisano 700.000 ljudi: Bez težih alergijskih reakcija na „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve" u Kazahstanu
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve u Kazahstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teže alergijske reakcije na rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ nisu zabeležene tokom kliničkih ispitivanja, kao ni od trenutka puštanja vakcine u civilni promet, rekao direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg, prenosi televizija „Rusija 24“.
„Nisu zabeležene teže alergijske reakcije prilikom upotrebe vakcine 'Sputnjik Ve', tokom prve, druge i treće faze kliničkih ispitivanja, kao ni za vreme civilnog prometa“, rekao je Gincburg, komentarišući vesti o alergijskoj reakciji koja se javila kod sedam državljana SAD nakon primanja vakcine američke kompanije „Fajzer“.

Stručnjak je dodao da je oko 700.000 Rusa primilo vakcinu „Sputnjik Ve“.

„Ministarstvo zdravlja, zajedno sa Federalnom službom za nadzor u sferi zdravstva strogo prati sve neželjene reakcije“, rekao je Gincburg.

Ranije je Uprava za kvalitet hrane i lekova SAD saopštila da se analizira oko pet slučajeva kod kojih je došlo do alergijske reakcije na vakcinu, koju je odobrio regulator. Prema mišljenju stručnjaka, alergijsku reakciju može izazvati hemijska supstanca polietilen glikol, koja nije samo u sastavu „Fajzerove“ vakcine, nego i vakcine kompanije „Moderna“. Broj slučajeva sa alergijskom reakcijom je porastao na sedam.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala