Šta povezuje pesme Pavla Vuisića, posadu Apola 11 i cipele Ružice Sokić?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Scenariji koje je Pavle Vuisić pisao za film i rukopisi njegovih pesama, cipele Ružice Sokić, fudbalska lopta Ivana Bekjareva sa potpisima reprezentativaca Gane, cveće koje je Ivo Andrić 1967. poklonio Branki Veselinović, fotografija sa potpisima posade Apolo 11, deo je zaostavštine koju čuva „Adligat“.
Orbita kulture: Viktor Lazić, Muharem Bazdulj, Jelena Spaić, Sofija Lundberj, Aleksandra Savić, Stefan Milenković, Nikola Pejaković

O vrednostima koje su trajno smeštene u ovom Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju, o dragocenim predmetima iz 400 zaostavština, kao i o 60 celih legata ljudi i porodica koje su u temelju moderne Srbije i srpske kulture - o svemu tome razgovaramo sa predsednikom Adligata Viktorom Lazićem.

Po čemu ćemo sve pamtiti nedavno preminulog britanskog pisca Džona le Karea, tvorca najpoznatijih špijunskih romana s temama iz vremena Hladnog rata, za Sputnjik otkriva pisac i prevodilac Muharem Bazdulj.

Zašto je i na koji način izložba „Nezaštićeni svedok br.2:MMM“ postavljena u Muzeju nauke i tehnike inspirisana muzikom Lua Rida sa albuma „Metal Machine Music“, može li buka poznatog muzičara probuditi uspavane muzeje -  razgovaramo sa jednom od autorki postavke Jelenom Spaić.

Šta održava našu civilizaciju, da li će svet nestati, ako nastavimo da budemo sebični, i da li je iz takvih razmišljanja nastao roman „Hrast je i dalje tu“, u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik otkriva švedska književnica Sofija Lundberj, našim čitaocima najpoznatija po romanu „Crveni adresar“.

O čemu govori izložba „Priča o nama“ kojom Prirodnjački muzej obeležava 125 godina od osnivanja, kako su stvarane kolekcije tokom proteklih decenija i šta nam sve danas nude – za „Orbitu kulture“ govori muzejska savetnica Aleksandra Savić.

Da li je sećanje na detinjstvo, uprkos blistavoj karijeri dugoj tri decenije, jedan od razloga povratka kući, u Srbiju, pitamo proslavljenog violinistu Stefana Milenkovića.

Naš gost je i glumac, reditelj, scenarista i muzičar Nikola Pejaković, koji nam otkriva kako je nastala serija „Kosti“ koja je šokirala Srbiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala