Riker gazi norme zdravog razuma: Ambasador Bocan-Harčenko o porukama iz SAD

© Foto : Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Moskva je čvrsto opredeljena za dalji razvoj međusobno korisnog strateškog partnerstva sa Beogradom, čiji su rezultati očigledni u svim sferama. Ali taj cilj ne uključuje i nikada neće uključivati kontraproduktivni zadatak veštačkog ograničavanja saradnje Srbije sa drugim zemljama“, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Mi ne živimo po principu ‘udružiti se protiv nekoga’. Žalosno je da upravo taj zadatak bestidno postavlja za sebe Vašington“, naveo je Bocan-Harčenko, za „Novosti“, odgovarajući na ogoljene poruke Filipa Rikera, šefa Biroa za Evropu i Evroaziju američkog Stejt departmenta, da će Vašington „nastaviti da odvraća ruski i kineski uticaj u Srbiji“.

Riker je rekao i da to uključuje stalno podsećanje srpskog rukovodstva da nijedan od tih odnosa ne pomaže dostizanju strateškog cilja Srbije za ulazak u Evropsku uniju, već da upravo utiču suprotno. Američki diplomata optužio je Moskvu da u Srbiji koristi kampanju dezinformacija kako bi odvratila javnost od simpatija koje gaji prema zapadnim idealima i ciljevima, a potkopava i demokratske institucije.

„Ranije, u okviru ličnih sastanaka, Filip Riker - premda su se naši pristupi i tada ozbiljno razlikovali - trudio se da ostane pre svega diplomata. Zaprepašćuje lakoća sa kojom se sada gaze norme uzajamnog poštovanja i zdravog razuma“, poručio je ambasador Bocan-Harčenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala