Premijer Jermenije spreman da podnese ostavku ako narod tako odluči

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je izjavio da je spreman da podnese ostavku „ukoliko narod tako odluči“ i pozvao je sve političke snage u Jermeniji na konsultacije o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.
„Napustiću dužnost premijera samo odlukom naroda. Takođe sam spreman da nastavim da vodim Jermeniju u ovim teškim vremenima ukoliko dobijem potvrdu narodnog poverenja. Jedini način da se dobiju odgovori na sva ova pitanja je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora“, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

On je takođe pozvao „parlamentarne i zainteresovane neparlamentarne snage na konsultacije o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 2021. godine“.

Pašinjan je istakao da građani zemlje nisu podržavali zahtev opozicije da on podnese ostavku. Prema njegovim rečima, politički suparnici su imali sve mogućnosti da dobiju narodnu podršku za svoje zahteve.

„Opozicija ima ogromne finansijske, medijske i organizacione resurse, široke mogućnosti za organizaciju mitinga i protesta, ali oni ne samo da nisu uspeli da dobiju podršku naroda za svoje zahteve, nego je i broj njihovih pristalica dostigao minimum, 'gasi se' akcija na trgovima. Niko ne može reći da smo sačuvali vlast grubom silom. Naprotiv, optužuju nas da smo previše blagi“, napisao je jermenski premijer.

U prestonici Jermenije i danas se održavaju protesti pristalica opozicije koji zahtevaju ostavku Pašinjana. Demonstranti su nakratko blokirali centralni bulevar u Jerevanu u blizini koga se nalazi rezidencija predsednika i zgrada parlamenta. Međutim, policija je brzo preuzela stvar u svoje ruke i počela da privodi demonstrante. Okupljeni skandiraju parole „Jermenija bez Nikola“, „Nikol, odlazi“, „Nikol, izdajnik“.

Neredi i protesti opozicije u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala