Naučnici objavili: Kada umre, čovek je toga svestan

© Fotolia / Andrea DantiMozak
Mozak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osobe koje umru ipak ostaju još neko vreme svesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici.

Ljudski mozak još uvek radi nakon što srce prestane. Drugim rečima, mozak zna da ste mrtvi. To je pokazalo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Stoni „Bruk skul of medisin“ u Njujorku. 

Oni koji su preživeli srčani udar i „vratili se“ nakon kliničke smrti, često svedoče kako su znali šta se oko njih događalo, čuli su i kada su lekari proglasili vreme njihove smrti, odnosno, vreme kada im je srce stalo. Vođa projekta, doktor Sam Parnija sa spomenutog univerziteta, pojasnio je kako se tokom istraživanja pokazalo da osobe koje se „vrate u život“ nakon tog iskustva imaju pojačanu želju da pomažu drugima, prenosi Večernji list.

„Opisivali su svoja iskustva kako su gledali doktore i medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju da ih spasu, bili su svesni svega“, rekao je Parnija za „Lajv sajens“: Doktori proglašavaju vreme smrti kada srce prestane da radi, no mozak je i dalje živ. Kada se osobi sa zastojem srca daje veštačko disanje i masira srce kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50 posto potrebnog kiseonika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije.

Moždane ćelije mogu biti aktivne i satima nakon što srce prestane da radi, piše Dejli mejl. Što duže pružate umirućem veštačko disanje i masažu srca, duže će se održavati i ta delimična moždana aktivnost, ali usporeno.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala