Moskva o namerama Kijeva da spreči normalno vodosnabdevanje Krima: Psi laju, karavani prolaze

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Sevastopolj
Pogled na Sevastopolj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pretnja Kijeva da će ometati projekat za desalinizaciju vode na Krimu govori o nekonstruktivnom pristupu ukrajinskih vlasti. Zbog svojih ciljeva oni žele da naštete stanovnicima poluostrva, ali problem sa vodosnabdevanjem na Krimu će biti rešen, to ne zavisi od izjava i delovanja Kijeva, rekao je izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.
 „Reči Ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe pokazuju istinski odnos sadašnjih ukrajinskih vlasti prema stanovnicima Krima. Zarad svojih ciljeva ne brinu o životima ljudi. Želja za uništavanjem nije najplemenitija želja i ne svedoči o visokim moralnim kvalitetima naših ukrajinskih kolega, koji to izjavljuju bez razmišljanja o vitalnim potrebama stanovništva. Njihov pristup - što gore to bolje, neka im bude na savesti“, rekao je sagovornik i naglasio da će bez obzira na takve izjave u Kijevu biti rešen problem vodosnabdevanja Krima.

Isti izvor kaže da čitavoj situaciji i ponašanju Kijeva najbolje pristaje poslovica: „Psi laju, karavani prolaze“.

Natalija Poklonska - Sputnik Srbija
Problemi u snabdevanju Krima vodom stigli do UN

Ranije je premijer Krima Sergej Aksjonov rekao da je izvođač radova spreman da u januaru započne izgradnju postrojenja za desalinizaciju u regionu koji je suočen sa nestašicom vode. Prva postrojenja za desalinizaciju biće instalirana u selu Frunze u regiji Saki (za vodosnabdevanje Simferopolja) i na Jalti. Za izvođenje radova je planirano 14-15 meseci.  

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je Kijev svestan planova za desalinizaciju vode na Krimu i da će sprečiti sprovođenje ovog projekta.

Ranije je Ukrajina obezbeđivala do 85 procenata potreba Krima za svežom vodom kroz Severno-Krimski kanal koji je vodio od Dnjepra. Međutim, nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, snabdevanje vodom potpuno je prekinuto. Pitanje je potom rešeno na uštrb prirodnih rezervoara, koji su tokom protekle godine postali znatno plići zbog male količine padavina i vađenja vode iz podzemnih izvora. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala