Velika Britanija i EU postigle trgovinski sporazum

© REUTERS / Neil HallBritanska i zastava EU ispred Big Bena
Britanska i zastava EU ispred Big Bena - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija i Evropska unija postigle su danas trgovinski sporazum o Bregzitu, kojim su definisali buduće odnose na tom polju.

Sporazum je postignut samo nedelju dana pre kraja tranzicijskog perioda Bregzita i izlaska velike Britanije iz jedinstvenog tržišta EU i nakon više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije, prenosi Tanjug.

Novi sporazum omogućiće Britaniji i EU da trguju bez posebnih tarifa i saradnju evropskih i britanskih policijskih snaga i sudskih tela, piše Gardijan.

Kako se navodi, trgovinski sporazum napisan na 2.000 stranica obuhvata odredbe o temama koje se razlikuju – od civilne nuklearne saradnje i energetskih interkonekcija do ribarstva i vazduhoplovstva.

Dodaje se da sporazum garantuje trgovinu sa „nultom carinom i nultom kvotom“ robe u vrednosti od 668 milijardi funti u 2019. godini, ali to znači i važne troškove za preduzeća jer se izvoznici suočavaju sa mnoštvom graničnih provera od 1. januara.

Kako se navodi, Velika Britanija je izašla iz Unije 31. januara ali je tokom 2020. godine uživala privilegije jedinstvenog tržišta, a Britanci su mogli slobodno da se kreću u državama Unije.

Dodaje se da će novi odnos Britanije i EU obeležiti povećanje papirologije za britanske kompanije, a Britanci više neće moći da se slobodno kreću EU.

Velika Britanija mogla bi već 1. januara 2021. godine da se nađe na popisu zemalja za koje vrede razne restrikcije uslovljene pandemijom virusa korona.

Džonson u pobedničkom maniru: Dogovor postignut

Britanski premijer Boris Džonson podigao je ruke u pobedničkom maniru sa uspravljenim palčevima na slici koju je postavio na svom Tviter nalogu na kojem je napisao „Dogovor je postignut“.

Lajen: Imamo dobar i fer dogovor sa Velikom Britanijom

„Napokon smo došli do dogovora“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen povodom postizanja trgovinskog sporazuma.

U Briselu ocenjuju da je put do sporazuma bio „dug i krivudav, ali da se došlo do fer i izbalansiranog dogovora“.

Na konferenciji za medije u Briselu, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen napominje da se postignut sporazum o pravednom učešću na jedinstvenom tržištu, gde će se poštovati EU prava i standardi.

Ona dodaje da će se sa Velikom Britanijom nastaviti saradnja, kao sa „trećom zemljom“ u svim oblastima od zajedničkog interesovanja kao što su klimatske promene , bezbednost, transporta.

„Zajedno ćemo uvek moći da uradimo mnogo više nego odvojeni“, kaže Lajenova.

Postignuti sporazum osigurao je petoipogodišnji period „pune predvidljivosti“ za evropski ribolov, što je bila značajna tačak sporenja dve strane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala