Vašington: START 3 nije dobar za SAD, u ovom obliku ne želimo produženje

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaVašington
Vašington - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Države nisu zainteresovane sa produženje Sporazuma o likvidaciji strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) u postojećem obliku, izjavio je specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu oružja Maršal Bilingsli. On objašnjava da Sporazum nije dobar za Ameriku.

„Nismo zainteresovani da samo produžimo START 3. Kao što sam govorio taj Sporazum je jedva prošao u Senatu...Razlog za to što se tako mnogo ljudi protivilo Sporazumu leži u činjenici da je on loš za Ameriku“, rekao je Bilingsli u intervjuu koji je objavljen na sajtu Fonda za zaštitu demokratije.

Prema njegovim rečima, Sporazum je pokrivao gotovo 90 odsto američkog i samo oko 40 odsto ruskog naoružanja.

„Objasnili smo Rusima da nemamo nameru da naše saveznike u NATO učinimo ranjivim, da nemamo nameru da Amerikance koji žive u Evropi dovodimo u opasnost i da ćemo insistirati na tome da ako se produžava START 3 onda ćemo uporediti međusobni odnos i obuhvatiti sve ruske sisteme koji trenutno nisu deo Sporazuma koji je zaključila administracija bivšeg predsednika Baraka Obame“, zaključio je on.

Rusija nastavlja da se zalaže za bezuslovno produženje ovog Sporazuma obliku u kome je potpisan, na petogodišnji period predviđen njegovim odredbama.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je u oktobru da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi.

Sporazum o likvidaciji ofanzivnog naoružanja

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su ovaj sporazum 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma.

Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala