Tramp poslao „prijateljski“ savet Iranu, Teheran odgovorio

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp optužio je Iran da stoji iza nedavnog raketnog napada na ambasadu SAD u Bagdadu. Ubrzo je usledio i odgovor Teherana.

„Prijateljski savet Iranu: Ako jedan Amerikanac pogine, smatraću da je Iran odgovoran. Razmislite o tome“, napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je objavio i fotografiju na kojoj se, kako tvrdi, vide tri rakete koje nisu uspele da se lansiraju tokom napada na američku ambasadu pre četiri dana.

​​On je naveo da su u pitanju rakete iz Irana i dodao da „kruže priče“ o novim napadima protiv Amerikanaca u Iraku.

Osam raketa ispaljeno je u nedelju na zaštićenu „zelenu zonu“ iračke prestonice, gde se nalazi i ambasada SAD.

​Poginuo je jedan irački civil, a američki državni sekretar Majk Pompeo je za napad optužio pro-iransku šiitsku grupu.

Taj napad izazvao je strepnje zbog mogućih nemira uoči godišnjice atentata na generala Kasima Sulejmanija, komandanta iranske Revolucionarne garde koji je po nalogu Vašingtona likvidiran 3. januara nedaleko od bagdadskog aerodroma.

SAD su već naložile da se smanji broj službenika u ambasadi u Bagdadu, a portal „Aksios“, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da se razmatra i mogućnost zatvaranja ambasade.

Teheran odgovorio: Nismo odgovorni za raketiranje

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif je odbacio tvrdnje američkog predsednika da Iran stoji iza raketnog napada na američku ambasadu u Bagdadu.

„Stavljajući svoje državljane u rizik u inostranstvu, neće odvući pažnju od katastrofalnih rezultata u domaćoj politici", poručio je Zarif.

Zarif je na Tviteru objavio i nedavno objavljenu tabelu koja sumira 20 dana u poslednjih 100 godina najveći broj smrtnih slučajeva među Amerikancima od posledica prirodnih katastrofa, rata ili pandemije.

​Inače, iračka vojska je za napad na američku ambasadu okrivila, kako je navela, grupu odmetnika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala