Sva zlodela „Kasapina“ Vokera: Hoće li albanski plaćenik biti optužen za ratne zločine

© AP Photo / VISAR KRYEZIUVilijam Voker na Kosovu
Vilijam Voker na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši šef Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker je, osim lažiranja događaja iz Račka što je dovelo do bombardovanja Srbije, odgovoran i za oživljavanje OVK, kao i za martovski pogrom nad Srbima, zbog čega nema nikave dileme da ga treba smatrati ratnim zločincem, kaže za Sputnjik Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Voker koji je poslednjih dana ponovo u akciji zaštite zločina OVK i antagonizovanje Srba do te mere da traži da se formira novi Tribunal koji bi za zločine na Kosovu i Metohiji sudio isključivo Srbima.

Zlodela Vilijama Vokera - od albanskog plaćenika do saučesnika u zločinima

Činjenica da Voker brani OVK i njihove zločine, nije novina napominje Drecun, jer je opštepoznato da je Albancima bitan jer ima velike zasluge za izmišljeni masakr u Račku.

„Može se reći da je on neka vrsta njihovog plaćenika jer dobro zarađuje. Plaćali su ga godinama i sada treba taj novac da opravda, a verovatno pokušava i da se nametne ovakvim izjavama da bi ponovo zaradio neke pare od Albanaca. Međutim, u međunarodnom svetu, čak ni u Americi, njegova reč nema težinu“, navodi Drecun.

S druge strane, dodaje naš sagovornik, njegovim delima bi trebalo da se pozabavi naše ili neko drugo tužilaštvo i da se krene u procesuiranje njegovog zločinačkog delovanja, bez obzira što nije naš državljanin.

Odgovoran i za Račak i za oživljavanje OVK

„Na Vokerove zločine treba uvek podsećati i ne treba ga ostaviti na miru i stalno treba vršiti pritisak. On bi u jednom trenutku morao da  se suoči sa odgovornošću za ono što je uradio. Odgovoran je za to što je bio saučesnik i suizvršilac u udruženom zločinačkom poduhvatu, kako je to definisano u optužnici protiv Hašima Tačija i ostalih, a koji je imao za cilj da se nasilno ovlada Kosovom i da se izvrši proterivanje srpskog i ostalog nealbanskog življa. To se postizalo upravo ilegalnim zatvaranjem ljudi, silovanjima, brutalnim likvidacijama. Dakle, pokušajem etničkog čišćenja“, uveren je Drecun.

Njegova verifikatorska misija u OEBS-u je pretvorena u špijunsku misiju, dodaje on, a u trenucima kada je OVK bila potpuno razbijena, o čemu svedoči Ramuš Haradinaj u svojoj knjizi gde navodi da je upravo sa misijom koju je Voker predvodio počeo da radi na obnavljanju terorističke OVK.

Špijunska misija u službi NATO-a

„Reč je o naoružavanju, reorganizaciji, davanju obaveštajnih podataka i sprečavanju naših snaga da se do kraja obračunaju s teroristima, a teroristima je omogućio da napadaju naše snage bezbednosti. Dakle, štitio je OVK. Upravo u tom periodu kada je iz pepela podigao OVK i formirao špijunsku mrežu koju je kasnije ostavio da izveštava avijaciju NATO-a i da locira mete, neki od njegovih špijuna su uhvaćeni i javno su priznali pred kamerama šta su radili“, kaže Drecun.

Drugim rečima, dodaje Drecun, OVK nikada ne bi bila obnovljena da nije bilo Vilijama Vokera i tadašnje OEBS-ove špijunske misije koju je vodio.

„Posle toga, njegova najveća odgovornost je za zločinačko bombardovanje naše države, zbog izmišljenog masakra u selu Račak, i to što je kao albanski plaćenik učestvovao u brutalnom etničkom čišćenju. Dakle, on ima višestruku odgovornost za zločine koji su se dogodili na Kosovu i Metohiji i nema dileme da ga treba smatrati ratnim zločincem“, zaključuje Drecun.

Suizvršilac etničkog čišćenja Srba – „Kosovski kasapin“

Sagovornik Sputnjika podseća da Voker ima nadimak „Salvadorski kasapin“ a da bi sada mogao da mu se doda i nadimak „Kosovski kasapin“.

Danica Marinković je sudija u procesu Račak koja je uspela i u haškom Tribunalu da dokaže da je Voker lažirao događaje u Račku, ali taj slučaj nije stigao na sto haškog tužioca.

„Svedok sam da je od trenutka kada je on došao na Kosovo i Metohiju, u septembru ili oktobru 1998, bilo mnogo terorističkih akcija na prostoru KiM. Kao istražni sudija svedočila sam zločinima koje su teroristi počinili nad civilnim stanovništvom, na dan sam imala po tri ili četiri takva uviđaja a Voker je znao sve to. Teroristi su se osilili nakon njegovog dolaska“, priseća se sudija Marinković.

Njemu je, kako kaže, očigledno i bio cilj da ojača terorizam na Kosovu i Metohiji kako bi se istrebilo srpsko stanovništvo na tom prostoru, dakle, da se počini genocid i da dobiju tu navodnu nezavisnu državu.

Kriv i za posledice bombardovanja

„Samo za to što je počinjeno u to vreme, Voker bi trebalo da bude iza rešetaka. Uostalom kada god se pomenuo Račak i Voker uvek sam govorila da protiv njega treba da se pokrene postupak za sve zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji“, dodaje naša sagovornica.

Sudija Marinković smatra da je lažni Vokerov izveštaj o Račku, Srbiji i Kosovu i Metohiji počinio neviđenu materijalnu štetu, kao i da je bačeno toliko osiromašenog uranijuma, da ni posle 21 godinu ne možemo da se oporavimo.

„Nikada nije kasno da se protiv njega pokrene krivični postupak. Činjenica je da gde god da je bio, iza sebe je sejao smrt i kidnapovanja. U njegovo vreme oteto je i dosta novinara na Kosovu i Metohiji. što Srba što Albanaca. A njihova sudbina se do danas ne zna“, kaže naša sagovornica.

Srbija nije jedina Vokerova žrtva

Kako kaže, zakonski osnov da se protiv Vokera podigne optužnica postoji jer je nije samo pomagao da se čine zločini, već ih je i sam činio.

Srbija, odnosno, Kosovo i Metohija nije jedina država koja je propatila zbog Vilijama Vokera. Zbog zlodela koje je počinio od 1988. do 1992. kao ambasador Amerike u El Salvadoru, kada su tokom građanskog rata SAD  podržale takozvani „Odred smrti“ vojske El Salvadora, koji je usmrtio hiljade političkih oponenata, nezavisni advokat Okružnog Suda SAD Lorens Volš podneo je tužbe protiv Vokera zbog nameštanja lažne humanitarne operacije u vazdušnoj bazi Ilopango u El Salvadoru, koja je dovela do masovnih ratnih zločina nad civilima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala