Srpski mediji u jednom složni: Hajde da organizujemo poseban doček Nove godine – aplauz u ponoć!

© REUTERS / MARKO DJURICAPacijenti u kovid bolnici u Kliničko bolničkom centru Zemunu
Pacijenti u kovid bolnici u Kliničko bolničkom centru Zemunu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Možda ćemo svi biti „zarobljeni“ u svojim kućama, ali mislim da ćemo se izlaskom na terase i aplaudiranjem ponovo zbližiti. Hajde da zamislimo da smo svi zajedno na jednom lepom dočeku Nove godine koja će biti potpuno drugačija od stare, i da se zahvalimo herojima godine - medicinskim radnicima.

Ovo poručuje novinar i kolumnista Politike Aleksandar Apostolovski, povodom Sputnjikove ideje da u novogodišnjoj noći, kad sat otkuca  ponoć, svi ponovo izađemo na svoje balkone i prozore, i da aplauzom odamo priznanje zdravstvenim radnicima.

Aplauz našim herojima u novogodišnjoj noći

„Jako mi je drago da ste se toga setili, jer sećamo se kako smo aplaudirali tim herojima. To je zapravo naš dug prema najvećim herojima ove godine, koju svi toliko želimo da zaboravimo. I zato nikada ne smemo da zaboravimo te hrabre ljude. Mnogi od njih su i preminuli zajedno sa pacijentima koje su lečili. Oni su i jedina uteha bolesnima, jer ne treba da zaboravimo da su posete bolnicama zabranjene, i ne samo da su oni lekari i lekarke, medicinske sestre i tehničari, čistačice, vozači, medicinsko osoblje, već u tim rekao bih paklenim situacijama oni su i očevi i majke, sinovi i ćerke, braća i sestre pacijentima. Tako da se ispostavlja da ih oni istovremeno i leče, a u istom trenutku su postali delovi njihovih porodica“, ukazuje Apostolovski.

I urednici drugih medija u Srbiji priključuju se podršci našoj inicijativi uz obećanje da će joj se priključiti promocijom putem svojih medija.

© Sputnik / screenshot/SputnjikAplauz za lekare
Srpski mediji u jednom složni: Hajde da organizujemo poseban doček Nove godine – aplauz u ponoć! - Sputnik Srbija
Aplauz za lekare

Mediji se priključuju inicijativi

Glavni urednik lista Informer Dragan J. Vučićević kaže nam da je ovo odlična ideja i da će njegov list već sutra pisati o njoj:

„To je jedna od glupljih političkih stvari koja je urađena ove godine, a to je da se doktorima oduzme aplauz. Odlično je što ste se setili da se to vrati. Jer oni su stvarno najveći heroji ove godine“.

Milan Babović, zamenik glavnog urednika Novosti, ukazuje da je srpskom društvu potrebna nacionalna kohezija, naročito kada su u pitanju izazovi kao što je kriza izazvana korona virusom. On takođe podržava našu ideju sa stanovišta zahvalnosti herojima nacije:

„Na neki način se i tim simboličkim činom zaokružuje ova turobna godina koju ispraćamo, godina koja nam je donela mnogo patnje i mnogo izazova, ali i godina koja je iznedrila heroje u belom, koji su danonoćno bili na prvoj liniji fronta protiv opakog virusa. To je način da im se odužimo, da im se revanširamo za nadljudske napore kojima su bili izloženi, kojima su i dalje izloženi, i da napravimo neku vrstu kompenzacije za jedan anticivilizacijski čin da im je neko iz šićardžijskih pobuda oteo taj aplauz“.

Heroizam od portira do direktora bolnica

Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista Danas, svedoči da je redakcija ovog lista i ranije podržavala ovu akciju podrške zdravstvenim radnicima, kao i da će je podržati i u novogodišnjoj noći.

On smatra da su zdravstveni radnici najveći heroji godine, iako ima još heroja u koje svrstava i neke medije i novinare koji su radili u vanrednim okolnostima za vreme policijskog časa, ali da je svakako najveći teret čitave situacije sa epidemijom pao na zdravstvene radnike, kao i da je dovoljno samo reći da je njih pedesetak do sada podleglo virusu.

„To je prosto strašan podatak kada gledate da su to ljudi koji su položili život radeći svoj posao. To je neka vrsta vojnika koji je u jurišu na jednog nevidljivog neprijatelja ostavio svoj život, i to je vrhunski heroizam, ali heroizam i svih medicinskih radnika, verovatno i onih portira koji rade na ulazu u bolnice, pa do direktora bolnica. Da ne pričamo o lekarima i medicinskim sestrama u kakvim za nas nezamislivim uslovima rad. Za nas koji ne moramo da sedimo na poslu u skafanderima. I zaista, ja se divim lekarima. S jedne strane to jeste njihov posao, ali u najtežim trenucima vidimo kakav je to posao, koliko je on odgovoran i koliko je potrebno hrabrosti da bi to radili“, kaže Petrović.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala