Rusija će do jula 2021. proizvesti 30 miliona doza vakcine „Sputnjik“

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona Institua "Gamaleja"
Vakcina protiv virusa korona Institua Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će proizvesti oko 30 miliona doza vakcine „Sputnjik Ve“ do jula 2021. godine, ali to se može dogoditi i ranije, izjavio je ministar industrije i trgovine Denis Manturov u intervjuu za televiziju RBK.

Prema njegovim rečima, u decembru će biti proizvedeno više od 2,5 miliona doza vakcine.

„U januaru, prema planu koji je korigovan u novembru, to je 3,5 (miliona) doza, zatim će to eskalirati na 18 (miliona) do aprila i 30 (miliona) do jula. Ali delimično sam optimista da će to moći da se desi i brže“, rekao je on.

On je dodao da će se cena vakcine smanjivati sa povećanjem njene proizvodnje.

Manturov je istakao i da će se novi vid vakcine u prahu pojaviti sledeće godine.

„Završavamo registraciju stabilnog tečnog oblika od plus 2 do plus 8 (temperatura skladištenja). Moraće da se skladišti manje od smrznute varijante, ali to je objektivno. Transport i logistika u tom smislu biće još lakši“, precizirao je Manturov.

„Plus novi vid koji će se pojaviti sledeće godine. To je liofilizat, odnosno prah koji će se na licu mesta mešati sa rastvorom i pretvarati u prave vakcine. To će biti još lakše“, dodao je ministar.

Trenutno se vakcina koju je razvio Centar „Gamaleja“ proizvodi u četiri proizvodna pogona. Početkom decembra u Rusiji je počela masovna vakcinacija.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala