Rat milijardi: Kina udarila na svog najvećeg bogataša

Pratite nas
Kina je udarila na svog najvećeg bogataša, kompanija „Alibaba“ koju vodi Džek Ma, najbogatiji Kinez „težak“ čak 65 milijardi dolara, pod istragom je zbog mogućeg monopolskog poslovanja.

Istraga protiv „Alibabe“ započeta je nedugo pošto je blokiran pokušaj sestrinske kompanije „Ant grup“ da izađe na berzu.

To je jedan od prvih takvih poteza kineskih vlasti protiv giganta u internet trgovini, posle godina njegovog dramatičnog razvoja i zauzimanja tržišta.

Društvene mreže - Sputnik Srbija
Tajna uspeha kineskih tehnoloških kompanija

Kako su naveli iz kineskih regulatornih tela, istražuje se da li je „Alibaba“ koristila monopolski položaj, primoravajući trgovce da prodaju na njenim platformama. Kineska Državna administracija za regulisanje tržišta saopštila je da je istraga pokrenuta posle više žalbi na poslovanje „Alibabe“. Iz te kompanije saopšteno je da će sarađivati u istrazi i da se poslovanje nastavlja uobičajeno.

Kako je objavila Sinhua, glavni razlog je to što postoji mogućnost da je „Alibaba“ ucenjivala trgovce da biraju samo jedan sajt na kom će ponuditi svoje proizvode i da ne mogu istovremeno da prodaju na „Alibabinim“ i platformama njenog konkurenta „Tensenta“.

Takođe, kineska Centralna banka sprovodi istragu protiv „Ant grupe“, koja upravlja „Alipejem“, finansijskim delom konglomerata „Alibaba“, po pitanju zaštite potrošača i fer poslovanja, prenosi „Fajnenšel tajms“.

Skot Ju, stručnjak iz advokatske kompanije Žong Lun, smatra da je to prvi potez Kine u sprečavanju domaćih internet kompanija da zloupotrebljavaju svoj dominantan položaj. Dodaje da bi „Alibaba“ mogla da bude kažnjena sa 10 odsto prihoda ukoliko bude utvrđeno monopolsko ponašanje.

Kontejneri u šangajskoj luci - Sputnik Srbija
Vlasnik „Alibabe“: Kada stane trgovina, počinje rat

Pravni stručnjaci veruju da država već ima dokaza za svoje tvrdnje, čim je istraga pokrenuta, rekao je za „Fajnenšel tajms“ Ju Đanhua iz advokatske kompanije DeBund iz Šangaja.

Peking je, posle godina omogućavanja nesmetanog razvoja dve velike kompanije za trgovinu na internetu „Alibabe“ i rivalskog „Tensenta“, odlučio da promeni pristup, navodi „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na tekstove kineskog „Pipl dejlija“.

Nedavno su kineske vlasti objavile prvi deo antimonopolskih pravila za internet sektor, za koje analitičari smatraju da najviše pogađaju upravo „Alibabu“. Nedugo pre toga, osnivač „Alibabe“ Džek Ma kritikovao je regulatorna tela i državne banke zbog strogih i zastarelih pravila, držeći govor u Šangaju pred velikim brojem državnih zvaničnika.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala