Profitabilan posao: Na spisku novopečenih milijardera direktori farmaceutskih kompanija

© REUTERS / DADO RUVICVakcina kompanije "Moderna" u minijaturnoj korpi
Vakcina kompanije Moderna u minijaturnoj korpi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki časopis „Forbs“ uvrstio je direktore farmaceutskih kompanija „BioNTeh“ i „Moderna“ u spisak 50 novih milijardera koji su se obogatili u oblasti zdravstva u uslovima pandemije virusa korona.

Pandemija virusa korona dovela je do toga da je bogatstvo mnogih čelnika farmaceutskih kompanija i investitora u zdravstvenu zaštitu znatno poraslo. Pre svega, radi se o preduzećima koja se bave „razvojem vakcina, lekova i medicinske opreme“, ističe „Forbs“.

„Sve u svemu, ‘Forbs’ je 2020. godine otkrio 50 novih milijardera u oblasti zdravstva. Najistaknutije pridošlice ove godine su naučnici koji stoje iza dve najuspešnije vakcine protiv virusa korona – jedne koju su razvile (američka kompanija) ‘Fajzer’ i nemačka biotehnološka kompanija ‘BioNTeh’, i druge – kompanije ‘Moderna’ sa sedištem u Masačusetsu“, navodi se na sajtu „Forbsa“.

Kako se navodi u članku, bogatstvo generalnog direktora i suosnivača „BioNTeha“, Nemca turskog porekla Ugura Šahina, procenjuje se na 4,2 milijarde dolara. Francuz Stefan Bansel, koji je od 2011. godine na čelu kompanije „Moderna“, ima kapital od 4,1 milijarde dolara. Bogatstvo američkih investitora Timotija Springera i Roberta Langera, koji su 2010. godine u razvoj „Moderne“ uložili pet miliona i 1,5 miliona dolara, respektivno, sada se procenjuje na dve milijarde, odnosno 1,5 milijardi dolara.

Na spisku novopečenih milijardera nalazi se i niz direktora kompanija i investitora iz Kine, Italije, Indije, Kanade, Švajcarske, Hongkonga i Danske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala