To je antiutopija: Za predsedavajuću Saveta Ruske Federacije kovid pasoši su neprihvatljivi

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida
Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko nazvala je ideju o uvođenju posebnih pasoša za one koji imaju antitela na kovid antiutopijom.

„To je, znate, u nivou distopije. Ovakvi predlozi, još i pasoši... Pravljenje takve diskriminacije građana, deliti ih u kategorije sa različitim pravima, to je, naravno, neprihvatljivo i za tim nema potrebe. Čak i ako je čovek preboleo, danas ima antitela, za mesec dana ih možda neće imati ili za šest meseci“, istakla je Matvijenkova na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li ima smisla uvoditi specijalne pasoše za one koji su imuni na virus korona.

Ona je istakla da je kategorični protivnik takvih dokumenata.

„Glavno je da je Rusija uspela da poveća obim testiranja. Tu smo, po mom mišljenju, ispred ostatka planete, što podrazumeva rano otkrivanje bolesti i usvajanje odgovarajućih adekvatnih mera medicinskog odgovora“, dodala je ona.

Sa druge strane, direktor Centra „Gamaleja“ koji je razvio vakcinu protiv kovida „Sputnjik Ve“ Aleksandar Gincburg podržava ideju uvođenja pasoša vakcinacije protiv kovida.

„Naravno, treba uraditi... Trebalo je odavno, čim je vakcinacija počela“, rekao je Gincburg za Sputnjik.

Ranije je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio da bi podaci savezne informativne baze podataka o vakcinisanima protiv kovida 19 u Rusiji mogli da se iskoriste za stvaranje elektronskih pasoša vakcinacije.

Ranije su i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji naveli da su protiv ovakvih pasoša.

U poslednje vreme sve češće se govori da bi programi masovne vakcinacije širom sveta mogli da uspostave neku vrstu zdravstvenog „pasoša“ koji bi mogao da se koristi za ograničavanje putovanja i drugih aktivnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala