Potpuni fijasko američkog plana: Milioni neiskorišćenih vakcina protiv korone

Pratite nas
Milioni neiskorišćenih vakcina protiv virusa korona nalaze se u američkim bolnicama i na drugim lokacijama u jeku masovne imunizacije u toj zemlji što dovodi u sumnju ostvarenje plana američkih vlasti. Cilj je bio 20 miliona primljenih vakcina do kraja meseca.

Do sada je primljeno samo milion vakcina kompanije „Fajzer“, što je jedna trećina prve pošiljke od prošle nedelje.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 9,5 miliona doza vakcina, uključujući i „Modernine“, poslato je američkim saveznim državama, javlja Rojters.

Iako su bolnice počele da koriste i „Moderninu“ vakcinu, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti još uvek nije podneo izveštaj o tim podacima što bi moglo da dovede i do zastoja u izveštajima kada je reč o vakcinama protiv korone oba proizvođača. 

Aplauz za lekare i medicinsko osoblje - Sputnik Srbija
Pokrećemo inicijativu: U ponoć 31. decembra izađite i aplaudirajte za naše lekare /video/

Spori tempo vakcinacije jedva da se ubrzao od prve nedelje kada je pupotrebljeno 614.000 vakcina, iako je isporučeno skoro 2,9 miliona doza.

Bolnice su saopštile da su prve vakcine protiv kovida 19 primljene početkom prošle nedelje i da je vakcinacija startovala sporo zbog pripremnog procesa odmrzavanja vakcina, pronalaska osoblja koje će voditi klinike za vakcinaciju i organizovanja socijalnog distanciranja pre i posle vakcinacije. Iz pojedinih bolnica su naveli da je prvog dana upotrebljeno tek 100 vakcina.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa zacrtala je da će 20 miliona ljudi primiti vakcinu protiv korone do kraja godine.

To znači da je ostalo nešto više od nedelju dana da se vakciniše oko 19 miliona Amerikanaca, odnosno više od 2 miliona dnevno, uključujući i Božić, navodi Rojters.

Skoro 5,9 miliona doza vakcine kompanije „Moderna“ trebalo bi da stigne ove nedelje i dodatnih 2 miliona doza kompanija „Fajzer“ i „Bionteh“.

„Ono što možemo da preduzmemo je da obezbedimo dovoljno doza vakcine", rekao je Šef vladine operacije vakcinacije "Brže od svetlosti", Moncef Slaui, dodajući da se vakcinacija odvija sporije nego što se mislilo.

U Sjedinjenih Američkim Država broj slučajeva zaraze virusom korona premašio je 18 miliona, a zabeleženo je 323.000 smrtnih slučajeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala