Lider Krima: Niko i ništa neće pomoći Kijevu da povrati poluostrvo

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaBalon na kome piše Krim na proslavi ujedinjenja poluostrva i Sevastopolja sa Rusijom
Balon na kome piše Krim na proslavi ujedinjenja poluostrva i Sevastopolja sa Rusijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Krima Sergej Aksjonov kaže da nikakve platforme na kojima radi Kijev neće pomoći ukrajinskim vlastima da vrate poluostrvo pod svoju kontrolu.

On je komentarisao poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Ministarstvu spoljnih poslova da aktivnije privlači pažnju međunarodnih partnera za učešće u „Krimskoj platformi“.

Ukrajini niko i ništa neće pomoći da vrati Krim pod svoju kontrolu. Platforme oni tamo razmatraju. Kraj. Krim je ruski i uvek je bio ruski... nikakve platforme im neće pomoći da ga vrate. Mi smo u domovini zauvek“, rekao je Aksjonov na završnoj konferenciji za novinare za ovu godinu.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da će samit „Krimska platforma“ biti održan u maju naredne godine u Kijevu.

Ukrajinska strana je predložila Turskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Americi i drugim zemljama da se priključe platformi.

Podsetimo, ukrajinske vlasti ranije su najavile stvaranje „Krimske platforme“ za koordinaciju međunarodnih napora usmerenih na povratak Krima Ukrajini i zaštitu prava stanovnika poluostrva, koji su, prema Kijevu, progonjeni.

Posle državnog udara u Kijevu u februaru 2014. godine, vlasti Krima i Sevastopolja odlučile su da održe referendum o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom. Na glasanju koje je održano 16. marta iste godine, učestvovalo je više od 80 procenata onih koji imaju pravo glasa.

Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,7 procenata, odnosno 95,6 procenata stanovnika Krima i Sevastopolja.

Predsednik Rusije je 18. marta potpisao sporazum o prihvatanju Republike Krim i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, a 21. marta dokument je ratifikovala Savezna skupština. Uprkos ubedljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala