Džaba turneja Amerikanaca, kineski Huavej stiže u Francusku – ni Srbija ne odustaje od 5G

© AP Photo / ChinatopixHuavej
Huavej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turneje zvaničnika SAD po Evropi radi odvraćanja saveznika od nabavke opreme Huavej za mrežu pete generacije nisu urodile plodom. To najbolje govori vest da će kineski telekomunikacioni div u Francuskoj graditi fabriku za proizvodnju opreme za tehnologiju 5G, prvu tog tipa izvan Kine. Ni Srbija od 5G ne odustaje, ali za sada odlaže uvođenje.

Vlo brzo nakon vesti iz Francuske stiglo je još jedno saznanje da je teško poraziti Huavej. Na ovogodišnjoj listi Indastrijal RD investmenta, među 2500 kompanija, kineska je treći najveći svetski inovator. U odnosu na prošlu godinu poziciju je popravila za dva mesta.
Nekadašnji dopisnik naših medija iz Kine, a potom i ekonomski savetnik u ambasadi Srbije u Pekingu, Zoran Đorđević kaže da ove vesti svedoče da digitalni hladni rat koji je Amerika započela prema Kini nije urodio plodom. Prokrstarena je Evropa uzduž i popreko više puta, ali su za sada na branik interesa SAD-a stale samo Velika Britanija i Švedska, uz doslednog američkog saveznika – Izrael. Ostali nisu hteli da se izjašnjavaju, prolongirajući odluku, ili nisu prihvatili savet SAD, poput Francuske.

„Amerikanci u stvari žele da sa evropskog i svetskog tržišta istisnu Kineze iz jednostavnih interesa - da plasiraju što više svojih proizvoda. Ovu inicijativu Amerike pokušao je da sprovede državni sekretar Majk Pompeo, da se spreči upliv kinekse 5G tehnologije u mnoge evropske zemlje. Sva ta nastojanja SAD usmerena su na to da se što više sputa ekonomska dobit Kine na evropskom tržištu“, kaže Đorđević za Sputnjik.

Huavej u Francuskoj za celu Evropu

© AP Photo / Mark SchiefelbeinAmerikanci su investirali u turneje njihovih visokih zvaničnika po Evropi ne bi li je odgovorili od korišćenja kineske tehnologije 5G, a na kraju će Huavej investirati u svoju fabriku u Francuskoj.
Džaba turneja Amerikanaca, kineski Huavej stiže u Francusku – ni Srbija ne odustaje od 5G - Sputnik Srbija
Amerikanci su investirali u turneje njihovih visokih zvaničnika po Evropi ne bi li je odgovorili od korišćenja kineske tehnologije 5G, a na kraju će Huavej investirati u svoju fabriku u Francuskoj.

Uprkos američkim „dobronamernim“ savetima da Evropljani ne primenjuju „nebezbednu“ kinesku opremu za mrežu 5G, Huavej ipak stiže u Francusku. U fabriku u toj zemlji će uložiti minimum 200 miliona evra i proizvodiće tehnološka rešenja za mobilne mreže za čitavo evropsko tržište. U gradiću koji se nalazi desetak kilometara od Strazbura, gde već  postoji velika trgovačka zona, fabrika bi trebalo godišnje da proizvodi opremu vrednu milijardu evra.
Naš sagovornik podseća da su Amerikanci pokrenuli i inicijativu takozvane čiste mreže, što znači da se u njoj primenjuju tehnologije koje su čiste od virusa i raznih rupa u bezbednosnom smislu, koje bi mogle da se zloupotrebe, odnosno, da ih Huavej zlupotrebi za potrebe kineske vlade.

Treći svetski inovator

Peking, naravno, navodi da su to neosnovane tvrdnje i da se radi o čistoj politizaciji komercijalnih aktivnosti radi toga da se Kina izbaci kao konkurent koji postaje sve jači u vrhunskim tehnologijama, napominje Đorđević.
Vest da je Huavej postao treći svetski inovator najbolje govori o kako ozbiljnoj konkurenciji je reč.  Odličan pozanavalac Kine kaže da to ne treba da čudi s obzirom na to da Huavej enormno, ali i konstatno, svake godine ulaže u razvoj.
Đorđević ističe da je  imao priliku da vidi kako to izgleda kada je u više navrata posetio nekoliko njihovih razvojnih centara, uključujući i one u samom Šendženu gde je sedište Huaveja.

„Prema zapadnim podacima, Kina je prošle godine uložila 10 milijardi dolara samo u nacionalnu laboratoriju za kvantum informacione nauke, a Trampova administracija je uložila samo jednu milijardu za veštačku inteligenciju i kvantum informacija“, kaže naš sagovornik.

Sve po petogodišnjem planu

© AP Photo / Andy WongHuavej je ove godine postao treći svetski inovator, jer enormno ulaže u razvoj, kao i Kina koja je prema zapadnim podacima, prošle godine uložila 10 milijardi dolara samo u nacionalnu laboratoriju za kvantum informacione nauke.
Džaba turneja Amerikanaca, kineski Huavej stiže u Francusku – ni Srbija ne odustaje od 5G - Sputnik Srbija
Huavej je ove godine postao treći svetski inovator, jer enormno ulaže u razvoj, kao i Kina koja je prema zapadnim podacima, prošle godine uložila 10 milijardi dolara samo u nacionalnu laboratoriju za kvantum informacione nauke.

Kina, kako napominje, ne samo da ulaže ogromna sredstva već vraća svoje ljude koji se školuju u naučnim centrima na zapadu i daje im izuzetne pogodnosti da rade za svoju zemlju. Oni konstatno prijavljuju ogroman broj patenata od kojih se veliki deo usvoji i sada su zaista  u svetskom vrhu među onima koji prijavljuju nove patente.
„Važno je napomenuti da Kina novim petogodišnjim planom insistira na razvoju najnovijih tehnologija i na tome da se od svetske fabrike maltene kopirane i falsifikovane robe na kojoj će samo pisati proizvedeno u Kini, pretvori u zemlju koja će sve više dati svetu inovacija i da na toj robi, na tim tehnologijama piše stvoreno, ili kreirano u Kini“,  ističe naš sagovornik.
Da u tome već prednjači u svetu pokazalo je to što je nedavno Kina lansirala i jedan svoj modul na Mesec. Neverevoatni su podaci da u Kini već postoji 700.000 baznih stanica za 5G tehnologiju,  180 miliona terminala, a 5G telefoni u Kini su sada u prodaji zauzeli 51,4 odsto. Prošle godine je prodato 144 miliona telefona u 5G tehnologiji, ističe Đorđević.

Ekonomski rat najjačih ekonomija

„Da li će na kraju Kina uspeti da plasira svoju 5G tehnologiju još je teško proceniti jer je to i tržišna borba, a ne samo borba tehnologije, gde Kina prilično dobro napreduje. Ja bih rekao da se ovde radi o ekonomskom ratu koji već godinama postoji između dve najveće ekonomije sveta, Amerike i Kine, posebno od kada je Tramp preuzeo predsednički mandat u SAD-u", kaže sagovornik Sputnjika.

© AP Photo / Manu FernandezU Kini već postoji 700.000 baznih stanica za 5G tehnologiju,  a 51,4 odsto prodatih telefona u Kini su 5G.
Džaba turneja Amerikanaca, kineski Huavej stiže u Francusku – ni Srbija ne odustaje od 5G - Sputnik Srbija
U Kini već postoji 700.000 baznih stanica za 5G tehnologiju,  a 51,4 odsto prodatih telefona u Kini su 5G.

Među onima koji su pomerili primenu tehnologije 5G našla se i Srbija pošto je odlučeno da se aukcija za dodelu 5G frekvencija odloži. Tako su se prošle nedelje dogovorili predstavnici sva tri domaća mobilna operatora, kao i RATEL. To je odmah izazvalo zapitanost da li Srbija odustaje od te tehnologije iako je premijerka Ana Brnabić istakla da taj projekat nije zaustavljen i da će Srbija nastaviti da radi na razvoju 5G mreže i finalizaciji svega što je potrebno za objavljivanje tendera.

Srbija odlaže, ne odustaje

Po mišljenju nekadašnje savetnice ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, profesorke beogradskog Elektrotehničkog fakulteta u penziji, Irine Reljin, reč je samo o odlaganju koje je iznudila pandemija koronavirusa.
Odustajanje bi značilo izlaganje zemlje velikim gubicima, pošto je to standard koji je vrlo prilagođen industrijskom razvoju, jer omogućava kontrolu i rad na daljinu i automatizaciju proizvodnog procesa, ističe ona.

Nemačka je, kako napominje, pre nekoliko meseci izdala 70 dozvola za privatne operatore, odnosno kompanije poput Voklsfagena, BMV-a, gde se koristi 5G mreža.  


To je, kako kaže, jako dobro i bila bi velika šteta da bilo koja država odustane od toga, ističući da domaću vest shvata kao odlaganje.

„Naši operatori su imali velike troškove za vreme korone. Znam da su neke kapacitete morali da proširuju na brzinu, pa pretpostavljam da zato žele da se aukcija malo uspori. Ništa drugo“, kaže Reljin za Sputnjik.

Ona napominje da mi imamo svu regulativu i da je potrebno samo da se donese pravilnik o minimalnim uslovima za sprovođenje aukcije, a to se uvek donosi neposredno pred samu aukciju.
Operatori su, inače, zainteresovani za uvođenje tehnologije 5G, ističe ona, napominjući da je do pre dva-tri meseca imala više sastanaka sa njima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala