Dajte dokaze o ikoni: Dodikov kabinet pisao ukrajinskoj ambasadi /video/

© Foto : RTRSDodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina
Dodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da dostavi relevantne informacije u vezi sa ikonom koju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, prenose mediji u BiH. Kabinet je zatražio od ambasade dokaze za tvrdnje da ikona pripada toj državi.

U noti u koju je banjalučka Alternativna televizija imala uvid, od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji „nisu bazirani na osnovu internet-resursa i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica“ kao i da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala, ako ih poseduje, prenosi Tanjug.

Sergej Lavrov i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Tužilaštvo BiH otvorilo predmet „Slučaj ikona“: Novi skandal u Sarajevu zbog posete Lavrova

U dopisu se ističe da se, prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

„U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajući u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo ukrajinske kulturne baštine, molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom“, kaže se u noti.

„Ukoliko Ambasada Ukrajine poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otuđena, od koga, kada i gde, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje“, navodi se u noti, prenosi ATV.

U dogovoru sa darodavcem, ruska strana predala je Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

O slučaju poklonjene ikone oglasila se i predsednica RS Željka Cvijanović. Ona je rekla da je problematizovanje poklanjanja ikone samo protivteža diplomatskom skandalu koji su izazvali Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbijajući da se sastanu sa Sergejom Lavrovom u Sarajevu 

„To je pokušaj bacanja mrlje na nešto što je veoma značajno - kvalitetan odnos sa Rusijom, od koje je isplatom klirinškog duga i prolongiranjem isplate duga za gas, veliku korist imala i Federacija BiH“, rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala