Čuveni „leteći tenk“ u Alžiru: Ekstremno nizak let Mi-24 u pustinji /video/

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Mi24 u blizini Palmire
Helikopter Mi24 u blizini Palmire - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ratno vazduhoplovstvo Alžira u sastavu naoružanja poseduje helikoptere Mi-24 „Super Hajnd Mk. III“ koji se smatraju retkom modifikacijom čuvenog sovjetskog „letećeg tenka“. Na internetu se pojavio video na kome je prikazan let ovog helikoptera na ekstremno malom rastojanju od zemlje.

Ova letelica se prilično aktivno koristi u pustinjskim oblastima tokom vojnih vežbi različitih nivoa, piše portal „rg.ru“. 

Veruje se da ovakve veštine omogućavaju pilotima da se neprimetno približe metama i ovakvo umeće značajno otežava rad protivvazdušnih sredstava.

Mi-24 „Super Hajnd Mk. III“, na čijoj su modernizaciji radili južnoafrički stručnjaci, spolja se razlikuju od uobičajenih verzija aviona Mi-24, jer u prednjem delu poseduju specijalni višekanalni sistem nišanjenja ispod koga je montiran automatski top kalibra 20 milimetara sa borbenim kompletom od 840 metaka.

Navođeno oružje čine rakete „Ingve“, napravljene u Južnoj Africi, sa laserskim sistemom za navođenje i dometom do 5.000 metara. Kao naoružanje se mogu koristiti i bombe i nenavođeni projektili različitih vrsta.

Masa helikoptera je 9.700 kg, a maksimalna brzina do 320 kilometara na čas.

Trenutno je u upotrebi više od 30 takvih modernizovanih letelica, koje zajedno sa Mi-28HE ruske proizvodnje, čine osnovu vazduhoplovstva Alžira.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala