Cunami visok 40 metara pogodio je Izrael i napravio pustoš: Upozoravajuće otkriće arheologa /video/

CC0 / Unsplash/Ben Selway / Morski talasi, cunami
Morski talasi, cunami - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Izraelsku obalu pogodio je cunami sa talasima visokim 40 metara i napravio pustoš, uništivši sva naselja kilometrima na kopnu. Taj apokaliptički događaj desio se pre nešto manje od 10.000 godina u blizini drevnog grada Tel Dora, južno od Haife.

Američki i izraelski arheolozi pronašli su dokaze tog cunamija i utvrdili zašto u tom području Izraela nema ostataka neolitskih naselja, piše izraelski Harec.

U članku objavljenom u časopisu PLoS One, arheolozi objašnjavaju da su proučavali klimu izraelske obale u poslednjih 12.000 godina i kako je ona uticala na život drevnog Tel Dora i okoline, te su tako otkrili dokaze da se cunami dogodio. To je poslednji u nizu dokaza da su se cunamiji događali dosta često na obali Izraela, iako je ona izlazi na „zatvoreni“ morski basen, a ne na okean, i upozoravaju na opasnost od tog prirodnog fenomena koji bi ponovo mogao da se dogodi.

Gilad Štajnberg, pomorski arheolog sa Univerziteta Kalifornija iz San Dijega, koji je predvodio istraživanje, i njegove kolege otkrili su da su lokalni cunamiji zajedno sa porastom nivoa mora imali razoran efekat na drevne zajednice na obali Levantskog kanala.

Navode da je je Tel Dor, koji je osnovan 2.000 godina pre Nove ere, bio lociran nekoliko kilometara unutar obale, pa je iznenađujuće što su u njegovoj blizini pronašli sloj školjki i peska u arheološkom sloju drevne močvare.

Taj sloj pomorskog materijala bio je star između 9.300 i 9.900 godina i pronađen je na razdaljini između 1,5 i 3,5 kilometara od tadašnje obale, pa su na osnovu toga izračunali da je obalu pogodio cunami visok 40 metara.

Kako objašnjavaju, i do sada su bili nalaženi ostaci pomorskog materijala unutar obale, ali samo na nekoliko stotina metara udaljenosti od mora, a ne više kilometara. To je dokaz da ga je doneo cunami, a ne morske oluje.

Naučnici objašnjavaju i da u ovom delu današnjeg Izraela, u njegovim nižim predelima, postoje tragovi života starijeg od 12.500 godina i mlađeg od 8.500 godina, dok je period između potpuno „prazan“. Na drugim lokalitetima, koji su na većoj nadmorskoj visini, dokazi života postoje kontinuirano, bez takvih prekida, navodi se u studiji.

Prema mišljenju naučnika, cunami je mogao da bude izazvan zemljotesom na području Mrtvog mora, što dokazuje ošteećenje na pećini u blizini Karmelskog grebena.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala