Car Dušan, knez Miloš... Rusi oslikali srpske velikane — u gradu na Moravi osvanule table na ulicama

© Foto : Ustupila Sputnjiku Ksenija RadojičićČačak
Čačak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sedam originalnih informacionih tabli sa portretima srpskih istorijskih ličnosti, koje su naslikali ruski akademski slikari i učenici jedne srpske umetničke škole za sedam centralnih ulica u Čačku koje nose imena tih srpskih velikana, svečano su otkrivene u gradu na Moravi.

Inicijator ove akcije je Ksenija Radojičić, nastavnica ruskog jezika i osnivač kluba „Ksenija — ruski jezik”, koji se bavi promocijom ruskog jezika, književnosti i uopšte ruske kulture, a table su deo projekta „Volim svoju zemlju, volim svoj grad“.

Table su postavljene ispod oficijalnih tabli sa nazivima ulica, a posvećene su Vojvodi Stepi, caru Dušanu, knezu Milošu, Jovanu Obrenoviću, doktoru Kuželju, Županu Stracimiru, doktoru Dragiši Mišoviću.

Na tablama su naslikani njihovi likovi i scene iz života, a pored toga, na srpskom, ruskom i engleskom jeziku navedeni su i istorijski podaci o ličnostima.

„Cilj projekta je bio da prikažemo najlepše momente iz naše istorije i da se podsetimo velikana koji su nas zadužili svojim likom i delom. Takođe, jedan od ciljeva je i jačanje prijateljskih veza između Srbije i Rusije, tačnije grada Čačka i gradova Krasnodar, Dmitrovsk i Novorosijsk“, rekla je Radojičićeva.

Informacione table su zajedničko delo ruskih akademskih slikara iz Krasnodarskog kraja i učenika Umetničkog odeljenja Mašinsko-saobraćajne škole iz Čačka.

© Foto : Ustupila Sputnjiku Ksenija RadojičićTable su naslikali ruski akademski slikari i učenici jedne srpske umetničke škole.
Car Dušan, knez Miloš... Rusi oslikali srpske velikane — u gradu na Moravi osvanule table na ulicama - Sputnik Srbija
Table su naslikali ruski akademski slikari i učenici jedne srpske umetničke škole.

Radojičićeva je navela da je Čačak u protekle dve godine bio domaćin likovne kolonije i ugostio akademske slikare sa juga Rusije, koji su toliko bili oduševljeni srpskom istorijom da su ove godine planirali da naprave likovnu koloniju posvećenu našim istorijskim ličnostima, ali je pandemija virusa korona pokvarila te planove.

„Korona je to sprečila i oni nisu mogli da dođu, ali su se zaista potrudili da to savršeno oslikaju i da to prikažu na najbolji mogući način“, istakla je Radojičićeva.

Po njenoj oceni, najznačajnija tabla je posvećena Županu Stracimiru, bratu Stefana Nemanje, čija se zadužbina — Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg iz 12. veka nalazi u centru Čačka.

Kako navodi Radojičićeva, umetnici su table, koje su obrazovnog, umetničkog, informativnog i turističkog karaktera, uradili na osnovu istorijskih podataka, koji su prikupljeni u saradnji sa srpskim istoričarima, ali pošto ni u jednom istorijskom izvoru ne postoji lik Župana Stacimira, ruska umetnica Irina Abramova njega je oslikala po svojoj zamisli, na osnovu celokupne literature o Nemanjićima i fresaka svih Nemanjića.

Radojičićeva ističe da će rad na ovom projektu biti nastavljen i plan je da ga sledeće godine proširi na još desetak ulica u Čačku.


Ksenija Radojičić bila je gost „Sputnjik intervjua“ u kom je govorila o aktivnostima kluba „Ksenija — ruski jezik” i, između ostalog, položaju ruskog jezika u Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala