Bugarski vicepremijer: Makedonce uče da mrze sve – ljubav samo prema Beogradu i Srbima

Pratite nas
Sofija će dati saglasnost Skoplju za početak pregovora o stupanju u Evropsku uniju kada Severna Makedonija prestane da uči stanovništvo da mrzi Bugare i sve druge a da voli samo Beograd i Srbe, izjavio je bugarski vicepremijer, ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

On je rekao da Bugarska nije stavila veto na početak pregovora o ulasku Severne Makedonije u EU. Prema rečima političara, stav Sofije sastoji se u tome da je ona dala svojim susedima vreme da se poprave – pre svega da se otarase jezika mržnje prema Bugarima.

Karakačanov je skrenuo pažnju na to da u makedonskim udžbenicima postoji mnogo iskrivljenih i uvredljivih informacija o bugarskoj istoriji.

„Rekli smo da ćemo dati saglasnost za početak pregovora kada se popravite i kada shvatite da se ne sme tako sa susedima sa kojima, kako vi tvrdite, imate zajedničku istoriju. Ne smete da počinjete da od prvog razreda učite decu mržnji prema Bugarskoj“, izjavio je ministar za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Kao primer, on je naveo reči iz članka koji se pojavio u Severnoj Makedoniji, a napisao ga je albanski autor, analitičar makedonske redakcije DW Arsim Zekoli. U članku je skrenuta pažnju na to da Makedonci imaju čitav niz uvredljivih izraza za Bugare, Grke, Albance i Turke ali nijedan – za Srbe.

 „On piše: 'Bugari su u pravu. Ovde je stanovništo od vremena Jugoslavije učeno da mrzi. Stanovništvo je učeno da mrzi Bugare, Albance, Grke, a da voli – samo Beograd i Srbe. Sve ostale treba mrzeti'“, prenosi Karakačanov reči albanskog analitičara.

S tim u vezi, bugarski potpredsednik vlade istakao da Makedonci ne smeju da uče đake prvake tome da su Bugari neka vrsta tatarsko-mongolskog plemena koje je, dospevši na Balkan, navodno činilo samo svakojake pakosti i gadosti da bi okupiralo Makedoniju. Takođe, prema njegovim rečima, ne bi smeli da uči decu da su Bugari navodno bili fašisti, ubice, da car Samuil nije bio Bugarin, već Makedonac.

Karakačanov je dodao da makedonska strana ne poštuje Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu o saradnji iz 2017. godine, zahvaljujući kojem je trebalo da falsifikovanje istorije bude završeno.

Na osnovu čega treba da damo saglasnost za početak pregovora sa zemljom koja se nije potrudila da unese izmene u svoje udžbenike iz istorije? Mi smo Tatari, fašisti i okupatori. I čak može da se pročita da Makedonci potiču maltene od apostola Pavla a da je Isus Hrist - Makedonac“, naglasio je on.

Podsetimo, Bugarska je dva puta odbila da podrži početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, jer susedi ne ispunjavaju Sporazum iz 2017. godine.

Sporazum između Sofije i Skoplja predviđa, pre svega, stvaranje zajedničke komisije, koja će se baviti rešavanjem istorijskih sporova između zemalja i složiti se da se istorija Bugarske pravilno spominje u makedonskim udžbenicima. Bugarska strana je više puta primetila da su Makedonci jednostrano odložili sastanke stručnjaka za skoro godinu dana i upozorila da u slučaju neispunjavanja sporazuma neće moći da podrže početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala