Tramp pomilovao 15 osoba, među njima i svog bivšeg saradnika

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp drži govor tokom predsedničke kampanje
Donald Tramp drži govor tokom predsedničke kampanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je 15 osoba, među kojima su njegov bivši član štaba kampanje tokom izbora 2016. godine Džordž Papadopulos i četvorica radnika privatne kompanije za obezbeđenje „Blekvoter“, osuđeni za ubistvo iračkih civila u Bagdadu 2007.

Papadopulos je priznao da je lagao agente Federalnog istražnog biroa tokom ispitivanja o njegovim vezama za zvaničnikom iz Londona koji je tvrdio da ima kompromitujuće informacije o Hilari Klinton, koja je 2016. godine bila predsednički kandidat Demokratske stranke.

Saopštenje o pomilovanjima, kao i ublažavanju kazne za još pet osoba, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

​„Gospodin Papadopulos se prema jednoj tački optužnice teretio za davanje lažne izjave, a u vezi sa istragom specijalnog istražitelja Roberta Malera o mogućem mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno se podseća da je Maler u izveštaju naveo da nije pronašao dokaze o tajnim dogovorima u vezi sa navodnim pokušajima Rusije da se meša u izbore.

Pomilovan je i advokat Aleks van der Zvan, koji je sarađivao sa bivšim šefom kampanje američkog predsednika Polom Manafortom oko poslovanja u Ukrajini.

​I Papadopulos i Van der Zvan su odslužili kratke zatvorske kazne.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske Trampu, „Njujork tajms“ je objavio da ovakav razvoj događaja sugeriše da bi moglo doći do novih pomilovanja povezanih sa aferom „Rusijagejt“ u poslednjim nedeljama administracije američkog predsednika.

Među pomilovanima su i dvojica bivših republikanaca Dankan Hanter i Kris Kolins, kao i četvorica bivših zaposlenih u kompaniji „Blekvoter“ osuđenih za ubistvo 14 nenaoružanih iračkih civila 2007.

​U saopštenju Bele kuće se navodi da su pomilovanje Kolinsa i Hantera tražili članovi američkog Kongresa.

Podsetimo, Tramp je prošle nedelje pomilovao svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost, generala Majkla Flina.

© AP Photo / Jacquelyn MartinAmerički predsednik Donald Tramp pomilovao Džordža Papadopulosa.
Tramp pomilovao 15 osoba, među njima i svog bivšeg saradnika - Sputnik Srbija
Američki predsednik Donald Tramp pomilovao Džordža Papadopulosa.

Flin je drugi Trampov saradnik kome je predsednik dao pomilovanje nakon što je osuđen u procesu o navodnom ruskom uticaju na predsedničke izbore 2016. godine.

Prethodno je američki predsednik pomilovao Rodžera Stouna, svog dugogodišnjeg bliskog saradnika i to samo nekoliko dana pre nego što je Stoun trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne.

Pozivajući se na podatke američkog Ministarstva pravde, Si-En-Bi-Si navodi da je pre 18. decembra, Tramp odobrio 28 pomilovanja i 16 ublažavanja zatvorskih kazni.

Američki predsednik tradicionalno objavljuje odluke o pomilovanjima uoči božićnih praznika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala