„Severni tok 2“: Danska objavila datum početka polaganja cevi

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaCevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda "Severni tok 2"
Cevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brod „Fortuna“ će početi da polaže cevi gasovoda „Severni tok 2“ u isključivoj ekonomskoj zoni Danske 15. januara 2021. godine, navodi se u saopštenju koje je objavila Danska pomorska uprava.

Rad će se odvijati istovremeno na dva paralelna kraka. Brodu za polaganje cevi pomagaće brodovi „Mukran“ i „Baltički istraživač“ Pomorske spasilačke službe Rusije, kao i drugi pomoćni brodovi.

Prema navodima Danske pomorske uprave, na mestu gde se izvode radovi biće formirana privremeno zatvorena zona na 200 metara u svim smerovima od polaganja cevi. U tim područjima biće zabranjeni radovi na morskom dnu, plivanje, ronjenje, ukotvljavanje i ribolov.

Projekt „Severni tok 2“ 

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas. SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala