Ruski lekari nastavljaju da pomažu stanovnicima Karabaha

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaLekar medicinske brigade mirovne misije Rusije u Nagorno-Karabahu prima pacijente u selu Ajgestan
Lekar medicinske brigade mirovne misije Rusije u Nagorno-Karabahu prima pacijente u selu Ajgestan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 800 stanovnika Nagorno-Karabaha već je dobilo pomoć u poljskoj bolnici Ministarstva odbrane Rusije, a ruski vojni lekari pružili su pomoć i deci, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Ruski mirovnjaci formirali su višenamenske medicinske brigade da bi obezbedili terenski rad vojnih lekara u udaljenim naseljima Nagorno-Karabaha. Ukupno je više od 800 stanovnika Nagorno-Karabaha dobilo kvalifikovanu medicinsku pomoć u poljskoj bolnici Ministarstva odbrane, uključujući i sto dece“, navodi se u saopštenju.

Takođe se napominje da su tokom proteklog dana ruski vojni lekari pružili medicinsku pomoć za 35 stanovnika Gišija. Građanima su pružene konsultacije i zakazane kontrole nakon pregleda kod terapeuta, hirurga i drugih specijalista.

Među više od 60 lekara specijalista koji rade u okviru mirovne misije u Karabahu, nalaze se vojni hirurzi, anesteziolozi-reanimatori, terapeuti i epidemiolozi.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala