Rusija proterala dvoje kolumbijskih diplomata

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je kao recipročnu meru objavila dvojicu zaposlenih u kolumbijskoj ambasadi u Moskvi za persone non grata, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Dana 22. decembra u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Kolumbije u Ruskoj Federaciji A. Lopez Kabaljero kojem je izražen protest zbog neosnovane odluke kolumbijske strane da protera dvoje diplomata iz ambasade Rusije u Bogoti. Ovaj korak ne odgovara duhu tradicionalno prijateljskih i uzajamno uvažavajućih odnosa koji povezuju Rusiju i Kolumbiju “, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Ambasadoru je rečeno da, polazeći od principa reciprociteta, ruska strana objavljuje za persone non grata dvoje zaposlenih u kolumbijskoj diplomatskoj misiji u Moskvi“, saopštilo je Ministarstvo.

U utorak je list „Tjempo“, pozivajući se na izvore u kolumbijskoj vladi, napisao da su vlasti proterale iz zemlje dvoje ruskih diplomata osumnjičenih za obaveštajne aktivnosti. Prema navodima izvora, ruske diplomate su navodno vrbovale doušnike u gradu Kali. Oni su se, navodno, osim vojno-obaveštavajnih poslova, bavili i ekonomskom špijunažom, pokazujući interesovanje za poverljive informacije o eksploataciji mineralnih sirovina.

Rusija je više puta nazivala optužbe za mešanje u unutrašnje stvari drugih država neosnovanim. Takođe je više puta negirala optužbe za pokušaje uticaja na demokratske procese u drugim zemljama, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala