Infrastrukturno povezivanje države: Putin predložio usvajanje nacionalnog plana za razvoj zemlje

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da se usvoji opšti nacionalni plan za razvoj zemlje kao osnova, a zatim je naložio da se na osnovu njega za svaki nacionalni cilj formulišu konkretni zadaci i rezultati koji će biti ostvareni u naredne tri godine.

„Vlada je pripremila opšti plan za postizanje nacionalnih ciljeva razvoja. Predlažem da se verzija koja je danas predstavljena usvoji kao osnova. Rekao sam da neke stvari treba doraditi“, rekao je Putin.

Putin je istakao da se mora postići stvarni napredak koji donosi promene u životima ljudi.

„Molim da se za svaki nacionalni cilj formulišu konkretni zadaci i rezultati, koji će biti ostvareni u naredne tri godine. Utvrđeni zadaci i rezultati treba da budu potpuno konkretni i da vode ka osetnom razvoju zemlje, ka povećanju kvaliteta života naših građana, inače sav taj posao ništa ne vredi. Oni treba da pokažu stvarni napredak u postizanju svakog nacionalnog cilja, a ne napredak na papiru, da održavaju izmene u životima ljudi“, poručio je ruski lider.

On je istovremeno predložio da se u februaru razmotre pitanja rada na realizaciji opšteg nacionalnog plana.

„A na kraju 2021. mislim da se okupimo u istom sastavu kako bismo sumirali rezultate urađenog posla. Kažem ovo da bi bilo jasno da ćemo stalno kontrolisati ta pitanja i pratiti“, rekao je ruski lider.

Ogromna teritorija Rusije se mora infrastrukturno spajati

Putin je tokom sastanka skrenuo pažnju na razvoj regionalnog avio-saobraćaja i podsetio da Rusija trenutno radi na svom regionalnom avionu Il-114-300. Saopštio je da je u toku ujedinjavanje avio-kompanija na Dalekom istoku u cilju formiranja jednog prevoznika u makroregiji.

„Važno nema je da infrastrukturno spadamo našu ogromnu teritoriju. Poslednjih decenija, počevši od devedesetih godina prošlog veka, došlo je do toga da ljudi sa Dalekog istoka ne mogu normalno da stignu do evropskog dela Rusije i obrnuto. Sve je veoma skupo“, rekao je predsednik, istakavši da postoji mnogo opcija za rešavanje tog problema.

Putin je zatražio od premijera Mihaila Mišustina da se pozabavi tim pitanjem.

Putin se obratio i potpredsedniku vlade Andreju Belousovu, od koga je zatražio da razmisli o povećanju subvencija za avio-linije sa Dalekog istoka. Prema mišljenju ruskog lidera, sedam milijardi rubalja (oko 76 miliona evra), koje se sada izdvajaju u te svrhe, nije dovoljno.

„Treba da posvetimo više pažnje, i to ne samo pojedinačnim kategorijama građana, koji žive na Dalekom istoku, nego svima koji tamo žive. Moramo o tome razmisliti, molim vas da razmislite o tome“, rekao je ruski predsednik.

Putin danas održava zajednički sastanak Državnog saveta i Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala