Potpuni haos: 10.000 kamiondžija i dalje čeka da uđe u Francusku, sukobili se s policijom /video/

© REUTERS / JOHN SIBLEYVozači kamiona i policija u luci Dover
Vozači kamiona i policija u luci Dover - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpuni haos nastao je na granici Velike Britanije i Francuske koja je ponovo otvorena za pojedince, a na kojoj su vozači kamiona danima bili zarobljeni zbog zatvaranja usled pojave novog soja virusa korona.

Francuzi i građani Evropske unije od srede ponovo mogu da uđu u Francusku iz Velike Britanije uz negativan test na virus korona, saopštila je kancelarija francuskog premijera. Iako se očekivalo da će to smiriti dramatičnu situaciju na jugu Engleske, promrzli i izgladneli vozači nisu zadovoljni ovim rešenjem.

Propuštanje ide presporo, vozači su podvrgnuti brzim testovima, u roku od pola sata saznaju da li su pozitivni ili negativni, ali jasno je da će tim tempom mnogi ostati zarobljeni danima na granici. Na ulazak u Francusku čeka 10.000 vozača, a neki od njih već četiri dana sede u svojim kamionima čekajući odluku evropskih moćnika.

U sredu ujutro došlo je do eskalacije nezadovoljstva kada su se vozači grupisali i počeli da napadaju policiju.

Reporter Skaj njuza javlja da sirene odjekuju Doverom već 20 minuta.

„U svakom slučaju, u boljoj smo situaciji nego juče, barem je granica otvorena. Međutim, problem je testiranje. Englezi kažu da mogu testirati 6.000 ljudi dnevno, ali i to je diskutabilno. Na putevima i na pistama aerodroma Manston trenutno je 10.000 kamiona, a očekuje se još 7.000. Dakle, neki bi mogli da budu zaglavljeni danima“, rekla je Raluka Marian iz Međunarodne prevozničke unije.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps na Tviteru je zamolio vozače kamiona da ne idu u Kent gde su najgušći redovi kamiona. Šaps je naveo da će za dva do tri dana sve će biti rešeno.

Vlada u Parizu odredila je nekoliko kategorija onih na koje će se mera prelaska granice odnositi, uključujući one u tranzitu kraćem od 24 sata, diplomate i njihove porodice, zdravstvene radnike, zaposlene i aviokompanijama i železnici.

Nova pravila biće na snazi do 6. januara, osim ako se donese drugačija odluka u razgovorima Londona i Pariza.

Evropska komisija u utorak je pozvala zemlje članice da u međusobnoj koordinaciji donose mere za suzbijanje širenja novog soja korona virusa iz Velike Britanije obeshrabrivanjem putovanja koja nisu nužna i olakšavanjem onih koja su neophodna, prenosi Jutarnji list.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala