Polovina žitelja Kosova i Metohije spremna da ga napusti

© Sputnik / Ruslan KrivobokPriština
Priština - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gotovo polovina žitelja Kosova i Metohije spremna je da ga napusti zbog ekonomskog, političkog i socijalnog beznađa. To je najveći do sada izraženi procenat spremnosti za odlazak od kako se rade istraživanja.

"Tačno 48,4 odsto žitelja spremno je da napusti Kosovo", rezultat je istraživanja Grupe za pravne i političke studije u Prištini koja je anketirala 1.065 građana.

"Nalazi istraživanja pokazuju zabrinjavajući rezultat u pogledu spremnosti za migraciju, jer podaci predstavljaju najveći procenat prijavljenih od svih sprovedenih talasa istraživanja, čak i veći nego tokom velikog talasa migracije 2015. godine. Tačnije, 48,4 odsto ispitanika spremno je da migrira", navode iz Grupe za pravne i političke studije.

Dodaju da je spremnost za migraciju povećana za 23 odsto i 30 odsto u 2020. godini, u poređenju sa 2015. i 2019. godinom.

Statistike Eurostata pokazuju da se broj tražilaca azila među stanovnicima Kosova  znatno smanjio u 2019. godini, u poređenju od pre četiri godine, sa 73.000 zahteva na 2.300.

Rezultati ankete pokazali su da bi više od 60 posto građana koji žele da odu razmotrilo trajnu migraciju.

Rezultati pokazuju da su nedostatak nade u ekonomsku, političku i socijalnu situaciju glavni razlozi želje za odlaskom.

Većina ispitanika koji su spremni da migriraju krive vladu i stranke, prikazujući neuspeh institucija da ispune očekivanja građana.

"Za razliku od prethodnih anketa, tri glavna razloga koja bi ubedila pojedince da ne migriraju su bolje mogućnosti zapošljavanja i dostojanstvene zarade, politička stabilnost i poboljšana ekonomska situacija. Podaci sugerišu da je spremnost za migraciju veća kod porodica koje prijavljuju da su dobile doznake. Prema podacima, dijaspora je do oktobra ove godine poslala oko 800 miliona evra", navodi se u obrazloženju, prenosi RTS.

Podaci pokazuju da su mlađi uzrasti spremniji za odlazak, a najveća spremnost za migraciju je u Prištini sa 56 procenata.

Pojedinci sa nižim prihodima, između 150 i 300 evra, kategorija su sa najvećom spremnošću za odlazak.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala