Nova studija o vanzemaljskim civilizacijama: Verovatno su same sebe već uništile

© Depositphotos.com / AlexmitMlečni put
Mlečni put - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoobjavljeni istraživački rad procenjuje da se optimalni vremenski okvir za razvoj vanzemaljskih civilizacija dogodio oko 8 milijardi godina nakon formiranja Mlečnog puta i da su se takve civilizacije više nego verovatno već samouništile.

Nova studija, čiji su autori istraživači NASA i Kalifornijskog tehnološkog instituta, zasnovana je na Drejkovoj jednačini i ispitivala je gde su u kosmosu i kada drugi inteligentni oblici života možda živeli ili žive još uvek.

Istraživači su uzeli u obzir niz faktora koji bi uticali na razvoj inteligentnog vanzemaljskog oblika života, kao što su učestalost radijacije koju emituju zvezdane eksplozije, vreme potrebno za razvoj inteligentnog života i potencijalna tendencija da se takve civilizacije samounište, kao i težnju zvezdi sličnih Suncu da okupe oko sebe planete slične Zemlji.

Kreirajući model, oni su utvrdili da bi se inteligentni život najverovatnije mogao pojaviti oko 8 milijardi godina nakon formiranja Mlečnog puta, napominjući da je verovatno da se takav život nalazio oko 13.000 svetlosnih godina od galaktičkog centra.

Poređenja radi, Zemlja, koja se nalazi oko 25.000 svetlosnih godina od galaktičkog centra, svedok je nastanka pojave ljudi otprilike 13,5 milijardi godina nakon formiranja Mlečnog puta.

„Moguće je da je inteligentan oblik života negde u galaksiji još uvek premlad da bismo ga mogli uočiti“, zaključili su istraživači u svojoj studiji.

Međutim, istraživači su takođe otkrili da je potencijal samouništenja izuzetno uticao na količinu galaktičkog inteligentnog oblika života, pri čemu su zvaničnici spekulisali da ukoliko i postoje inteligentna bića, ona će se verovatno samouništiti, te ne bi bilo iznenađujuće da veoma malo inteligentnog oblika života postoji negde drugde ili ga uopšte nema.

Istraživači su sugerisali da je takvo samouništavanje moglo biti rezultat rata, klimatskih promena ili razvoja biotehnologije, sve mogućnosti navedene su i u studijama koje datiraju iz ranih 1960-ih.

Nova studija, koja je objavljena u bazi podataka arKsiv, predata je časopisu i čeka recenziju. Ona se pojavila nakon što je tim naučnika sa Univerziteta u Notinghemu procenio da na Mlečnom putu postoji 36 komunikacijski inteligentnih vanzemaljskih civilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala