„Nešenal interest“: Tri glavne opasnosti koje krije američka politika prema Rusiji

© AFP 2023 / Samuel Corum/Getty ImagesZastava SAD
Zastava SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki list „Nešenal interest“ pozvao je rukovodstvo Sjedinjenih Američkih Država da preispita svoju spoljnu politiku prema Rusiji i Kini, jer bi nastavak dosadašnjeg kursa mogao dovesti do negativnih posledica.

Portal navodi da u ovom momentu postoje tri glavne opasnosti povezane sa američkom, odnosno zapadnom politikom prema Rusiji:

  • Mogućnost opasnog i direktnog sukoba u regionima gde se ruske i američke snage susreću licem u lice, kao što je Sirija ili na otvorenom moru;
  • Porast broja Rusa koji navodno smatraju da je zaoštravanje jedini put razvoja odnosa sa SAD;
  • Mogućnost formiranja saveza Rusije i Kine.

U članku se navodi da u svetu raste opasnost od nuklearne konfrontacije dok Vašington nastoji da održi svoju hegemoniju, potcenjujući posledice spoljnopolitičkih rešenja.

Autor članka smatra da se SAD u sukobu sa „nepotrebnim protivnicima“ – Rusijom i Kinom oslanjaju na „nepouzdane saveznike“, konkretno na NATO.

Takođe se navodi da je Kremlj postupao oprezno dok širenje NATO-a nije uticalo na bivše sovjetske republike.

„Štaviše, da bi omogućili širenje NATO-a, Letonija i Estonija su lišile građanskih prava svoje stanovnike ruskog porekla“, tvrdi autor članka.

 Portal tvrdi da bi Rusija i Kina više volele normalnije odnose sa SAD od „antiameričkog saveza“.

„Mora se priznati da međunarodni odnosi retko bivaju crno-beli. Savezi treba da budu sredstvo američke politike, ali ne cilj. Sviđalo nam se to ili ne, istorija se uvek ponavlja. Oni koji se opiru tome, rizikuju da se nađu na pogrešnoj strani“, zaključuje autor.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala