Maljković: Da ne odemo u Tokio bi bio istorijski neuspeh

© AFP 2023 / JURE MAKOVECBožidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije
Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, govorio je o aktuelnom momentu u svetu sporta.

Maljković je istakao da je Olimpijski komitet Srbije (OKS) u svakondnevnom razgovoru sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) oko promena vezanih za održavanje Olimpijskih igara 2021. godine (23. jul – 8. avgust).

Podsetimo, OI u Tokiju su zbog pandemije virusa korona pomerene za godinu dana.

Maljković i njegovi saradnici se kroz razgovore sa prvim čovekom MOK-a Tomasom Bahom, čovekom koji je odgovoran za rukovođenje 207 zemalja članica OI, informišu o dešavanjima vezanim za Tokio.

​Tokom gostovanja u Jutarnjem programu Radio televizije Srbije, nekada košarkaški trener otkriva šta se dešavalo u našoj zemlji tokom pandemije.

„Naravno da nas je pandemija omela. Nema nijednog sektora ljudskog života i delovanja gde pandemija nije nanela manju ili veću štetu. Trudili smo se da naša šteta bude mala, imali smo stalne kontakte sa nasim sportistima i kupovali im aparate i sredstva, da mogu u svojim stanovima da treniraju. Spremali smo se kao da će se OI odigrati“, rekao je Maljković.

Kategorički je odbacio svako prognoziranje toga koliko će Srbija potencijalno osvojiti medalja u Tokiju.

„Ceo život sam izbegavao da se bavim prognozama. Ne razumem logiku prognoza koliko ćemo da osvojimo medalja. Stalno postavljate ta pitanja i najčešće se promaši, ne pogodi se broj, a i ako se pogodi - pa šta? Šta dobijemo tim? Zadatak Olimpijskog komiteta Srbije je da svim sportistima obezbedimo optimalne uslove u granicama onoga što može naša država, a pokazala je do sada da može dosta da pomogne sportu. Naši sportisti nemaju na šta da se žale. Ako su pripreme u visoko razvijenim, bogatim zemljama došle u neku fazu luksuza – kod nas luksuza nema, ali ništa ne nedostaje“.

​Košarkaška reprezentacija Srbije će biti veliki favorit u kvalifikacijama za OI, ujedno i zato što se jedan od kvalifikacionih turnira održava u Beogradu, od 22. juna do 4. jula naredne godine.

„Nije mnogo inteligentno to što je uvela FIBA, te 'prozore' i 'prozorčiće'. Ne znam kome to koristi. Veliki novac je uložen u to, mislim oko 2,5 miliona evra, što Srbija već drugi ili treći put radi“, ispričao je Maljković.

„Po kvalitetu naših igrača bi trebalo da odigramo mnogo, mnogo slabo da bi ostali kod kuće, bez učešća na OI. Mislim da bi to bio istorijski neuspeh. Veliki ulog je tu - svaki dobar igrač i trener kažu: 'Ima raznih utakmica po značaju, ali ono što se ne sme izgubiti (su Olimpijske igre prim. aut.)'. Mislim da će rukovodstvo Saveza to ispuniti“.

Na pitanje vezano za uspehe OK Srbije tokom svog mandata Maljković je imao šta da odgovori.

Novak Đoković u dresu Srbije - Sputnik Srbija
Đoković neće nositi srpsku zastavu u Tokiju

„Tu ima jedna cela knjiga, kao Rat i mir, (o tome) šta smo sve uradili... Od većih dostignuća - nijedan Savez od ukupno 42 nema primedbe na naš rad. Svi su jako zadovoljni i naša saradnja je na svakodnevnom nivou. OK Srbije čim uoči neki problem, istog dana proba da reši problem. Tamo gde nedostaje stručni rad, a nije sramota reći da nedostaje u nekim sportovima, smo pomogli da angažujemo strane, poznate trenere. Kao što je slučaj sa rukometom, veslanjem, boksom... Probaćemo da pomognemo svima, u tenisu isto tako, da se poboljša stručni rad. Bez dobrog trenerskog rada nema velikih rezultata“, kaže Maljković i dodaje:

„Sledeća stvar koju smo uradili je da smo potpuno renovirali zgradu našeg sedišta koja nije pipnuta 25 godina. U njoj, kao i kod naših sportista, nema ničeg luksuznog, a sve je lepo, funkcionalno i čisto“, dodao je Maljković uz komentar i da je za vreme njegovog mandata Vojska Srbije približena Olimpijskom komitetu.

Britanijo, ko je, zapravo, „kovidiot“?

Srbi srušili šampiona Italije! /video/

Zabranili mu da se vrati kući i krivicu svalili na Miška Ražnatovića?!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala