Ljubinka Milinčić: Putinov „protivotrov“ za buduće američko i NATO oružje /video/

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Rusija je u poređenju sa Zapadom zaista pravo nevinašce“, izjavio je Putin odgovarajući na godišnjoj pres-konferenciji na pitanje novinara Bi-Bi-Sija da li vidi i svoju odgovornost za pogoršavanje odnosa sa Zapadom makar delimično, ili smatra da je Rusija u tome — nevinašce.

Kao primer, šef države je naveo da je Moskva „oslobodila od sovjetskog diktata“ one zemlje i narode koji su želeli da se razvijaju samostalno (misli se na zemlje Varšavskog dogovora). Podsetio je da su je tada svi uveravali da se NATO neće širiti na Istok, pa ipak, „svedoci smo dva talasa širenja, a vojna infrastruktura NATO-a se približava našim granicama“, rekao je on.

Osim toga, šef države je istakao da su upravo SAD izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, kao i iz Dogovora o protivraketnoj odbrani i Dogovora o raketama malog i srednjeg dometa. Pri tome i NATO i Amerika stalno govore o dijalogu, ne misleći stvarno na dijalog, već na dijalog s pozicija sile, imajući u vidu niz ultimatuma na koje Rusija nikad neće pristati.

Naravno, Moskva mora da reaguje na potencijalnu opasnost koja dolazi sa Zapada. I zato je morala da stvori „protivotrov“ — hipersonično oružje kakvo Amerika ni NATO još nemaju.

Uprkos svemu, Rusija je i dalje spremna da pregovara, ali — nema s kim. „S nama niko ne pregovara“, kaže Putin i obraćajući se novinaru dodaje: „Odgovorite onda sami sebi na pitanje — ko je nevinašce, a ko je agresivan“?

Vredi podsetiti da Rusija po vojnim rashodima zauzima tek šesto mesto u svetu, a ispred nje su SAD, Velika Britanija, Kina, Saudijska Arabija i Japan.

„Ako baš i nismo nevinašca, u svakom slučaju smo pristojni, spremni da razgovaramo i trudimo se da dođemo do kompromisnih rešenja. Imam želju da kažem rečima Leopolda, jednog od junaka naših crtanih filmova: ’Momci, hajde da živimo složno‘“, rekao je Putin.

Ljubinka Milinčić u svojoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ odgovara i na sledeće teme:

  • Zašto je Fond nacionalnog blagostanja garancija stabilnosti Rusije?

Uprkos ekonomskoj krizi, Fond nacionalnog blagostanja značajno je porastao na 13,4 triliona rubalja. Da li Rusija koristi sredstva iz Fonda za podsticanje ekonomije ili ih čuva „za crne dane“?

  • Šta je Solženjicin Rusiji danas, 50 godina nakon dodeljivanja Nobelove nagrade?

Pre tačno pedeset godina Aleksandar Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu. Bila je to prilika da uradi ono što je očekivao da će učiniti Pasternak, da će ceo svet sa stokholmske govornice obavestiti o postojanju logora u SSSR-u, o životu iza gvozdene zavese.

Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

Ostale emisije „Moj pogled na Rusiju“ možete pogledati ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala