Lavrov o američkim sankcijama: Postupci Vašingtona ─ pokušaj slabljenja konkurenata

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postpupci Vašingtona predstavljaju pokušaj slabljenja konkurenata, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov komentarišući nove američke sankcije ruskim kompanijama.

„Ovi postupci Vašingtona odražavaju, moglo bi se reći, stratešku politiku Sjedinjenih Američkih Država da pokušaju da oslabe konkurente na svetskim tržištima kako bi uvele metode nesavesne konkurencije uz najgrublje kršenje pravila Svetske trgovinske organizacije“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ovo još jedno očigledno nepoštovanje međunarodnog prava ponovo naglašava da će Sjedinjene Američke Države promovisati sopstvena pravila koja se nameću svima ostalima, dodao je Lavrov.

„I, naravno, kada naši evropski partneri neprestano ponavljaju da treba uspostaviti svetski poredak zasnovan na pravilima, moraju da shvate kakvu igru igraju. Moraju da shvate da to, na kraju, može loše da se završi po bilo koju zemlju na planeti“, dodao je on.

Rusija će odgovoriti

Ministar je dodao da će Moskva odgovoriti na nove američke sankcije i izvući zaključke o čitavom spektru odnosa sa Vašingtonom.

„Što se tiče pitanja o novim američkim sankcijama koje su uvedene ruskim i kineskim fizičkim licima i kompanijama, to nas ne iznenađuje: Sjedinjene Američke Države odavno vode neprijateljsku politiku prema našoj zemlji. I, naravno, odgovor će uslediti – i ne samo onoga što se tiče recipročnosti ili simetričnosti, već ćemo izvući dodatne zaključke koji će se odnositi na čitav spektar rusko-američkih odnosa“, rezimirao je Lavrov.

Američko Ministarstvo trgovine objavilo je ranije spisak od 103 kompanije iz Rusije i Kine povezane sa oružanim snagama, na koje će primeniti ograničenja na izvoz. Na spisku su Ministarstvo odbrane Rusije, velika preduzeća vazduhoplovne, svemirske i drugih industrija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala