Kremlj: „Severni tok 2“ prioritetan projekat

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaRuski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" u nemačkoj luci Mukran
Ruski brod za postavljanje cevi Akademik Čerski u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gasovod „Severni tok 2“  je prioritetan projekat za Rusiju i rad njegovoj realizaciji se nastavlja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„To je prioritetan projekat i mi nastavljamo rad na njegovoj realizaciji“, rekao je Peskov novinarima.

On je u jednoj od ranijih izjava ocenio da će najbolji odgovor na sve napore da se obustavi realizacija projekta biti – završetak gasovoda.

Ranije danas Danska pomorska uprava je saopštila da će brod „Fortuna“ će početi da polaže cevi gasovoda „Severni tok 2“ u isključivoj ekonomskoj zoni Danske 15. januara naredne godine.

Prethodno su 11. decembra počeli radovi i u teritorijalnim vodama Nemačke.

Izgradnja kopnenog dela „Severnog toka 2“ je završena i gasovod je spreman za eksploataciju.

Projekt „Severni tok 2“ 

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas. SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala