Klinika „Šarite“ u medicinskom časopisu objavila izveštaj o lečenju Navaljnog

© AP Photo / Markus SchreiberBerlinska klinika "Šarite" u kojoj je hospitalizovan ruski bloger Aleksej Navaljni
Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlinska klinika „Šarite“, u kojoj se lečio ruski opozicionar Aleksej Navaljni, objavila je u medicinskom časopisu „Lanset“ detaljan izveštaj o tom slučaju i ponovila tvrdnje lekara nemačke vojske o tome da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

U izveštaju se rezimira tok događaja, od momenta kada je 22. avgusta Navaljni stigao u bolnicu, preko utvrđivanja teškog trovanja inhibitorima holinesteraze, saopštenja vlade Nemačke o rezultatima istraživanja laboratorije Bundesvera koji su utvrdili trovanje „Novičokom“, do potvrde tih rezultata u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

„Uz saglasnost Alekseja Navaljnog tim lekara koji su ga lečili izašao je u susret molbi stručnog lista ‘Lanset’ i objavila izveštaj o lečenju“, navodi se u saopštenju bolnice.

Incident s Navaljnim

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala