„Gasprom“ spustio na vodu prvi ruski tanker za dopunu tečnog prirodnog gasa /video/

© Foto : Gazprom neftьPrvi ruski brod za dopunu goriva "Dmitrij Mendeljejev" kompanije "Gasprom njeft"
Prvi ruski brod za dopunu goriva Dmitrij Mendeljejev kompanije Gasprom njeft - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Gasprom njeft“ spustila je na vodu prvi ruski tanker za snabdevanje teretnih i putničkih plovila tečnim prirodnim gasom, navodi se u saopštenju kompanije.
„Za kratko vreme je završena glavna faza izgradnje broda, uključujući montiranje trupa, ugradnju rezervoara za tečni prirodni gas i drugih pomoćnih sistema. Nakon spuštanja na vodu, tanker je premešten na pristanište radi završnih radova na ugradnji navigacionih i komandnih sistema i opremanja tehnoloških prostorija. Ispitivanja broda na moru su planirana za proleće 2021. godine“, saopštila je kompanija.

Brod je dobio ime po ruskom naučniku, hemičaru Dmitriju Mendeljejevu.

Novi brod će biti primljen u sastav flote kompanije „Gasprom njeft“ u drugoj polovini 2021. godine i obezbediće transport i dopunu goriva u lukama Finskog zaliva i Baltičkog mora.

Dužina broda iznosi 100 metara, širina 19 metara. Može da prevozi do 5,8 hiljada kubnih metara prirodnog gasa u tečnom stanju.

„Zahvaljujući ekološkim i operativnim karakteristikama, tečni prirodni gas će u srednjeročnoj perspektivi postati jedna od glavnih vrsta goriva koja će biti široko tražena u međunarodnoj plovidbi“, rekao je zamenik generalnog direktora za logistiku, preradu i prodaju kompanije Anatolij Černer.

Prema njegovim rečima, kompanija „Gasprom njeft“ je prva u Rusiji započela realizaciju projekta za izgradnju tankera koji snabdeva brodove tečnim prirodnim gasom.

„To je ključna faza razvoja ekološke plovidbe u Rusiji. Još jedan važan korak u tom pravcu biće završetak izgradnje i puštanje u rad našeg visokotehnološkog broda za dopunu tečnog prirodnog gasa“, rekao je Černer.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala