Film „Dara iz Jasenovca“ od 5. februara pred američkom publikom

© Foto : Aleksandar LeticDara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Distributerska kuća „Studio 101“ zaključila je ugovor o američkim pravima za film „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića. Radi se o ostvarenju koje je izabrano za srpskog kandidata za Oskara za sledeću godinu. U planu je da „Studio 101“ film distribuira od 5. februara naredne godine.

Glavne uloge u ovom istorijskom dugometražnom filmu poverene su Biljani Cekić, koja igra Daru, Zlatanu Vidoviću, Nikolini Friganović, Nataši Ninković, Anji Stanić.

© Foto : Promo/MCFDara iz Jasenovca
Film „Dara iz Jasenovca“ od 5. februara pred američkom publikom - Sputnik Srbija
Dara iz Jasenovca

Smeštena u četrdesete godine, priča prati mladu Daru u Hrvatskoj, dok se suočava sa strahotama holokausta, nakon što je zajedno s majkom, braćom i sestrama odvezena u kompleks koncentracionih logora Jasenovac.

Objekat je bio jedini operativni logor smrti tokom Drugog svetskog rata koji nisu stvorili ili vodili Nemci, ali njegovi nadzornici nisu bili ništa manje nemilosrdni i okrutni.

Pod nadzorom opakih emisara ustaške vlade, logor je korišćen za ubijanje Srba, Jevreja i Roma i ponovno obrazovanje dece koja su označena kao pogodna da budu rehabilitovana.

Dok se oko nje odvijaju neizreciva zverstva, mlada Dara mora da ispolji ogromnu hrabrost da zaštiti svog maloletnog brata od strašne sudbine, da zaštiti sopstveni opstanak i zacrta put ka slobodi.

Marko Janketić kao Maks Luburić u filmu „Dara iz Jasenovca“ - Sputnik Srbija
Dok sam glumio Luburića, statisti su bili zabezeknuti, kako li je tek izgledalo u stvarnosti /video/

Projekat je u „Studio 101“ stigao pod vođstvom člana izvršnog odbora kompanije Rona Burklea, koji je poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića.

Burkle je povodom filma rekao: „Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost koja je kroz oči malog deteta ispričala ovu ubedljivu priču“.

Izvršni direktor „Studija 101“ David Glaser istakao je da je Dara iz Jasenovca prvi igrani film koji razotkriva zločine „notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac“ i dodao:

„Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a 'Studio 101' oseća se privilegovanim da američku publiku upozna s filmom“.

Film su producirali Predrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario potpisuje Nataša Drakulić. Podržali su ga Vlada Srbije i Filmski centar Srbije, a distributer je „Megakom film“.

O svojoj ulozi u filmu „Dara iz Jasenovca“ za Sputnjik je prethodno govorio i glumac Marko Janketić:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala