„Demonstracija sile u arktičkom regionu“: Američki lovci izveli „šetnju slonova“ kod ruskih granica

© AP Photo / Matt YorkF-16 „fajting falkon“, višenamenski lovački avion
F-16 „fajting falkon“, višenamenski lovački avion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lovački avioni američkih vazduhoplovnih snaga poleteli su sa vojne baze Ejlson i izveli manevre kod obala Aljaske, saopšteno je na sajtu baze.

Kako se navodi, u vazduh je podignuto više od 30 lovaca i dva avio-tankera. U manevrima je učestvovalo 18 borbenih aviona F-135A „Lajtning II“ i 12 aviona F-16 „Fajting falkon“. Eskadrila je izvela vežbu „šetnja slonova“, tokom koje svi avioni odjednom izlaze na pistu i poleću u minimalnom vremenskom intervalu.

Prema rečima komandanta 354. vazduhoplovnog puka Američkog ratnog vazduhoplovstva Dejvida Skalikija, manevri nisu izvođeni samo s ciljem da se proveri borbena sposobnost aviona i posade, nego i u cilju „demonstracije sile u arktičkom regionu“.

Ruske vazduhoplovne snage su tokom protekle godine više puta presretale američke avione u neposrednoj blizini ruskih granica. Rusko rukovodstvo je više puta kritikovalo akcije oružanih snaga SAD.

Ranije je saopšteno da su američke vazdušne snage povećale broj višenamenskih lovaca F-35 "Lajtning" u bazi Ejlson na Aljasci na 20. Baza se nalazi na oko 1.000 kilometara od ruske granice.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala