Britanijo, ko je, zapravo, „kovidiot“?

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija
Pratite nas
To što su britanski tabloidi Novaka Đokovića nazvali „kovidiotom" ne bi trebalo nikoga da začudi, naprotiv.

To što je „Dejli mejl“ Đokoviću dodelio nagradu za „kovidiota godine“ jeste novitet, ali takvo ponašanje nije raritet.

Britanski tabloid je dao sebi za pravo da za Novaka kaže da je osoba koja se najgore ponela u vremenu pandemijskih okolnosti.

„Samo je Đoković mogao da zabije lopticu u lice linijskom sudiji, ali to nije najgore što je uradio. On je tokom pandemije organizovao turnir na Balkanu“, naveli su.

Istini za volju, Novak je tokom godine napravio nekoliko grešaka.

Greške su, potrebno je istaći, dolazile iz najbolje namere, odnosno zbog toga što je srpski teniser želeo da pomogne na razne načine, raznim ljudima.

Da je morao da priča da možete da promenite molekularnu strukturu vode – nije.

Novak Đoković na Ju-Es openu - Sputnik Srbija
Kovidiot godine! Britanci opet neukusno opleli po Đokoviću

Da je mogao da pažljivije bira reči kada je tema „obavezna vakcinacija na koronu“ bila poprilično osetljiva – mogao je.

Da je morao da obrati više pažnje na situaciju oko sebe pre nego što je organizovao turnire u Zadru i Beogradu (popularni Adrija tur) – morao je.

Da li to znači da novinari nekog tabloida imaju pravo da ga nazivaju idiotom, odnosno „kovidiotom“?

Da li su uličarski termini postali jedini način izražavanja određenog dela svetskih medija?

​Novak je kritike i nagradu delom dobio i zato što je diskvalifikovan sa US opena, gde je linijskog sudiju pogodio lopticom u predelu vrata.

Linijskog sudiju nije gađao i, iako se incident desio nakon pretrpljenog brejka, jasno se videlo da nije imao apsolutno nikakvu nameru da isto uradi.

Ipak, nesreća mu se tog dana motala iznad glave, pa je loptica završila na vratu gospođe koja je momentalno osetila velike bolove i pala na pod.

Da, pravila su takva da u toj situaciji igrač – u ovom slučaju prvi teniser planete – bude diskvalifikovan.

Slučajno je pogodio linijskog sudiju lopticom u vrat – nakon što je gem završen, što je napravilo razliku – i bio je kažnjen prema pravilniku.

I zbog toga je idiot?

​„Dejli mejl“ nije jedini britanski tabloid koji godinama manje-više otvoreno ima agendu protiv srpskog tenisera.

Setimo se situacije sa ovogodišnjeg izdanja Rolan Garosa na kojem je Novak poražen u finalu od Rafaela Nadala (3-0).

On je u četvrtfinalu imao dosta problema protiv Pabla Karenja Buste, mučila ga je povreda, ali je uspeo da se sa njom izbori i da dođe do preokreta, odnosno pobede od 3-1.

Narativ britanskih, ali i svetskih medija je nakon tog meča glasio da je Novak „ponovo doveo svoj integritet u pitanje“, odnosno da je „folirant“.

Čak je i Karenjo Busta indirektno optužio srpskog tenisera za lažiranje povrede...

„To je uobičajeno, zar ne? On to uvek radi“, prokomentarisao je Španac to što je Novak na teren izašao sa trakom na leđima zbog problema sa vratom, te u jednom trenutku na kratko pozvao fizioterapeuta.

„Poslednjih nekoliko godina on to uvek radi kada ima probleme na terenu. Ne znam, možda je to zbog pritiska, možda zbog nečeg drugog. Posle tih situacija on nastavi da igra potpuno normalno“.

​Ovakav komentar, na primer, nikada ne bi bio upućen Rodžeru Federeru, a za to su dobrim delom krivi britanski i svetski mediji.

Kada je na Australijan openu ove godine Federer napravio veliki preokret protiv Tenisa Sandgrena u četvrtfinalu uprkos tome što je bio vidno povređen tokom meča.

U narednom meču naleteo je na Đokovića u polufinalu i glatko izgubio i, dok je bilo jasno da nije bio na sto odsto fizičke spreme, izgledao je mnogo bolje nego u prethodnom duelu.

Njegova pobeda protiv Amerikanca je bila „čudesna“ i mediji su o dvadesetostrukom Grend slem šampionu pisali hvalospeve.

Mediji su svesno izabrali stranu i narativ kojeg se drži cele prethodne decenije. Dok je Federer u određenom kontekstu „čudesan“, Novak je u istom – „folirant“.

Situacija je na pres-konferencijama veoma slična onoj na naslovnim stranama.

Novak Đoković, donacija Srbiji - Sputnik Srbija
Veliko srce šampiona – Đoković donirao Srbiji skener najnovije generacije

Ukoliko pitanje postavlja neko iz, najčešće, britanske i američke štampe, očekuje se jedna te ista stvar.

Tako su novinari na apsolutno svakoj Đokovićevoj konferenciji do kraja Rolan Garosa postavljali jedno te isto pitanje, neretko ni preformulisano.

Pitali su ga da li je situacija sa US opena iza njega. I pitali, i pitali, i pitali... a odgovor je uvek bio isti.

​Đoković iza sebe ima sezonu od 41 pobede i pet poraza, četiri lične titule i jednom ekipnom, prvim mestom na rang listi...

Uprkos tome, neki ljudi pokušavaju da svu pažnju preusmere na dešavanja sa Adrija tura i US opena.

  • Zaboravlja se to što Novak od prvog dana pandemije virusa korona, odnosno od prvog otkazanog turnira u sezoni, pokušava da se izbori da slabije rangirani teniseri dobiju više novca.
  • Zaboravlja se to što je Adrija tur, uz još neke lokalne turnire, organizovan kako bi igrači kojima je to najpotrebnije imali kako da zarade barem neki novac.
  • Zaboravlja se to da je Novak pomogao Bergamu donacijom od oko milion evra kada je u tom delu Italije situacija sa virusom korona bila najkritičnija.
  • Zaboravlja se da je u nekoliko navrata ove godine pomogao raznim bolnicama u Srbiji, kao i da je učestvovao u još nekoliko talasa pomoći ogromnim svotama novca.
  • Zaboravlja se da i pored neverovatne količine pritiska i dalje pokušava da se izdigne iznad političkog blata u koje se pretvorila vodeća teniska struktura i da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija – onako kako on misli da bi trebalo, a ne onako kako su mu rekli da bi trebalo.

Ali, izgleda da se kod Britanaca, a neretko i kod Amerikanaca, ne zaboravlja ko je „kovidiot“.

Ako je Novak Đoković „kovidiot godine“, onda to i nije toliko strašno.

Švajcarac „udario“ na Đokovića: „On je reinkarnacija Antihrista“

Troicki ekskluzivno za Sputnjik: Nisam došao kao „vanzemaljac“

Novak doneo odluku o svojoj „političkoj" budućnosti

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala