Amerika uvela sankcije beloruskim specijalnim snagama

© Sputnik / Viktor TolochkoPolicija u Minsku, Belorusija
Policija u Minsku, Belorusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je uvela nove sankcije Belorusiji, a na listi su se našle četiri bezbednosne strukture i jedno fizičko lice, navodi se na sajtu američkog Ministarstva finansija. Istovremeno, Stejt department je saopštio da uvodi vizna ograničenja za 39 osoba koje su umešane u „podrivanje beloruske demokratije“.
Ograničenja su uvedena Centralnoj izbornoj komisiji Belorusije, zameniku ministra unutrašnjih poslova Genadiju Kazakeviču, specijalnoj jedinici KGB Belorusije „Alfa“, glavnoj upravi unutrašnjih poslova Minskog gradskog izvršnog odbora i Minskom specijalnom policijskom odredu.

Amerika optužuje CIK Belorusije da je pod rukovodstvom Lidije Ermošine, njenog zamenika Vadima Ipatova i sekretarke Elee Dmuhajlo, protiv kojih su takođe uvedene sankcije, „upravljala fiktivnim predsedničkim izborima 9. avgusta“.

Kako se navodi u saopštenju, sankcije protiv Kazakeviča i bezbednosnih struktura uvode se zbog umešanosti u suzbijanje protesta nakon izbora.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv Belorusije u oktobru. Sankcioni spisak obuhvata osam beloruskih zvaničnika. Među njima su ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev, njegov zamenik Jurij Nazarenko, sekretar Centralne izborne komisije Belorusije Jelena Duhajlo i drugi.

Evropska unija je prethodno uvrstila 40 beloruskih zvaničnika u sankcioni spisak, uključujući ministra unutrašnjih poslova i predsednicu CIK.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala