Aleksej Pokuševski – suvo zlato srpske košarke /video/

© Foto : FIBAAleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aleksej Pokuševski, mladi reprezentativac Srbije, mogao bi u da debituje u NBA ligi u noći između srede i četvrtka.

Doskorašnji košarkaš Olimpijakosa je jesenas potpisao ugovor sa ekipom Oklahoma Siti Tander, pošto ga je taj klub izabrao kao 17. pika na NBA draftu.

I morao je da se pomuči za to.

Uprava franšize iz Oklahome je nizom transakcija dobila priliku da izabere momka koji će 26. decembra napuniti tek 19 godina.

Činjenica da gotovo godinu dana nije igrao organizovanu košarku, kao i da je stigao u društvo najboljih, nije ga omela da već u prvim, pripremnim utakmicama pokaže svetu kakvim talentom raspolaže.

Pokuševski je visok 213 centimetara, težak manje od 90 kilograma i ima mogućnost da odigra na svih pet pozicija u košarci.

Oklahoma je i igrala na tu kartu, a pripremni mečevi su potvrdili da je Pokuševski, u ovom trenutku, najtalentovaniji košarkaš sveta i da je pred njim zaista svetla budućnost, ukoliko se bude razvijao u pravom smeru.

Činjenica da je Oklahoma odlučila da odbaci velike zvezde i da sa mladim timom krene u novu sezonu mu daje mnogo prostora za to, a američka javnost je već utvrdila da je taj klub napravio pravi potez izborom Pokuševskog.

„Prošle nedelje je stigao u Ameriku, a izgleda kao da je ovde već godinama“, glasio je komentar u prenosu utakmce između Oklahome i Čikaga.

Pokuševski je bio briljantan u tom duelu, radio je bukvalno sve na terenu što se može očekivati od jednog košarkaša.

Ubacio je 12 poena, pokupio 13 skokova, dodao asistenciju, pogodio dva slobodna bacanja, dve trojke, ukrao dve lopte, upisao blokadu i nebrojano puta naveo rivale da menjaju način napada na koš, svojim dugim rukama i pravovremenim skokom.

Dakle, apsolutno sve!

Jedini problem koji je izražen i kroz tri izgubljene lopte je visok dribling, što je omogućavalo njegovim nižim čuvarima, sa pozicije krilnog centra, da ga iznenade i navedu ga da napravi grešku.

Vremenom će naučiti i kako se štiti lopta, pohvataće fazone i fore koji se „prodaju“ u NBA ligi, a i imaće prostora da nametne svoje, s obzirom na to da su evropski košarkaši, kroz slučajeve Nikole Jokića i Luke Dončića je potvrđeno, kreativniji i vičniji improvizacijama.

Pokuševski će prvu priliku za to imati u noći između srede i četvrtka, protiv Hjuston Roketsa.

► Srbija ima NBA igrača o kome gotovo da ne zna ništa

► Jokić odigrao „sa pola gasa“, dabl-dabl Pokuševskog! /video/

► NBA ima 107 stranih igrača, od toga – šestoricu iz Srbije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala